Ευρωβουλευτές ζητούν συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για το «sofagate» Ευρωβουλευτές ζητούν συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για το «sofagate» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ευρωβουλευτές ζητούν συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για το «sofagate»

Κορυφαίοι ευρωβουλευτές πιέζουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το sofagate στην Τουρκία.

Το «Sofagate» κατέληξε να επισκιάζει τον λόγο της συνάντησης των δύο ηγετών της ΕΕ στην Τουρκία που ήταν η επανέναρξη της συνεργασίας με την Τουρκία σε ζωτικά ζητήματα όπως η μετανάστευση και η επέκταση της τελωνειακής ένωσης.

Τώρα, οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, με τη σκηνή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κάνει το γύρο του κόσμου.

Την Πέμπτη, η Iratxe García, ηγέτης της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, έγραψε στο Twitter ότι ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια με τον Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ για «να διευκρινίσουν τι συνέβη και πώς να σεβαστεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα»

Και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η ενότητα και ο σεβασμός της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι επίσης βασικές».

Εάν οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου εγκρίνουν το αίτημα κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της επόμενης εβδομάδας, η συζήτηση θα διεξαχθεί κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου.

Το κάλεσμα της García υποστηρίζεται από άλλους ηγέτες του Κοινοβουλίου. Την Τετάρτη, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει συζήτηση για να διευκρινίσει τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες έγινε το sofagate.

Η επίσκεψη στην Άγκυρα «έπρεπε να ήταν ένα μήνυμα σταθερότητας και ενότητας ως προς την προσέγγιση της Ευρώπης προς την Τουρκία», δήλωσε ο Βέμπερ στο POLITICO. «Δυστυχώς, κατέληξε σε σύμβολο διαίρεσης, καθώς οι πρόεδροι απέτυχαν να σταθούν μαζί όταν χρειαζόταν».

Ξεχωριστά, η φιλελεύθερη ομάδα του Κοινοβουλίου, Renew Europe, θα ζητήσει επίσης συζήτηση για την επίσκεψη στην Τουρκία, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Το κόμμα θέλει να μάθει για το φιάσκο στην Αγκυρα, αλλά και για τις «σχέσεις με την Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», μια ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που η Τουρκία εγκατέλειψε πρόσφατα.

epirusblog.gr
5 of 5
Ευρωβουλευτές ζητούν συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για το «sofagate»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 249301545275145785
Σχόλια
item