Είναι επίσημο - Τέλος τα F-35 για την Τουρκία

Ραγδαίες εξελίξεις

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο ζήτημα των F-35. Οι ΗΠΑ και επίσημα ενημέρωσαν την Τουρκία, ότι αποβλήθηκε από πρόγραμμα και πως πλέον δεν υπάρχει συζήτηση αγοράς τους από την Άγκυρα! 

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 «αόρατα» μαχητικά και κατασκεύαζε εξαρτήματα για την παραγωγή τους, όμως αποβλήθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφού αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί απειλή για τα F-35.

Mάλιστα η Τουρκία, πριν λίγους μήνες προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter για να της προσφέρει «συμβουλές στρατηγικής και πρόσβαση» στις αρχές των ΗΠΑ με ένα συμβόλαιο έξι μηνών ύψους 750.000 δολαρίων, για να πιέσει την διοίκηση Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη. 

Ταυτόχρονα, η ΑξιωματούχοςJessica R. Maxwell, δήλωσε τα εξής: "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Οι S-400 είναι ασυμβίβαστο όπλο με το F-35.'' 

Tι σημαίνει όμως αυτό για την Ελλάδα;   

Με την αγορά των Rafale και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 σε VIPER ,τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ όχι απλά θα διατηρήσουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα πάνω από το Αιγαίο αλλά θα βάλουν και τα θεμέλια για το πέρασμα στο μαχητικό 5ης γενιάς.  

Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται έτοιμοι όταν η Αθήνα το αποφασίσει και μπορεί δημοσιονομικά να προχωρήσουν στην πώληση στην Ελλάδα μιας τουλάχιστον Μοίρας F-35.  

Υπάρχουν όμως και αρκετά «αγκάθια». Η ένταξή τους στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι κάτι απλό. Ακόμη και για μία μοίρα μαχητικών θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές αλλαγές υποδομών. Η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα εκσυγχρονισμού για να υποδεχτεί και να συντηρεί τα μαχητικά 5ης γενιάς. 

Σημειώνεται επίσης ότι δύο ζητήματα που οπωσδήποτε θα απασχολήσουν την ελληνική πλευρά είναι το τεράστιο κόστος αγοράς και πτήσης τους. Ενα F-35 κοστίζει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περίπου 44.000 δολάρια ανέρχεται κάθε ώρα πτήσης. 

 

Πηγή: pentapostagma.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Είναι επίσημο - Τέλος τα F-35 για την Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2347808743523328429
item