Daily Mail: Η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για διακοπές -Στέλνει τουρίστες από τον Μάιο

Λεπτομέρειες για το νέο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» της Βρετανίας, βάσει του οποίου θα κατατάσσονται ταξιδιωτικοί προορισμοί στην πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, και το οποίο θα επιτρέψει την επανεκκίνηση πιθανώς από τον Μάιο των ταξιδιών σε χώρες όπως η Ελλάδα, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

Αν και δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της βρετανικής κυβέρνησης για επανέναρξη των ταξιδιών από τις 17 Μαΐου, ο Γκραντ Σαπς τόνισε ότι οι Βρετανοί μπορούν πλέον να αρχίσουν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

«Δεν λέω στους πολίτες ότι δεν πρέπει να κάνουν κράτηση για διακοπές τώρα, είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που μπορώ να το πω», είπε στον Sky News ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών. «Θεωρώ, όμως, ότι όλοι κατανοούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τον κορωνοϊό και φυσικά θα θέλουν να γνωρίζουν ποιες χώρες θα περιληφθούν στις διάφορες κατηγορίες του συστήματος του φωτεινού σηματοδότη. 

Ως επί το πλείστον, θα θελήσουν φυσικά να κάνουν κράτηση σε ''πράσινη χώρα''. Ας περιμένουν, λοιπόν, δυο-τρεις εβδομάδες να δημοσιοποιήσουμε τη λίστα. Έχει σημειωθεί πρόοδος, για πρώτη φορά μπορούν να σκέφτονται να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό, ή τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε να δούμε καμία επιστροφή κορωνοϊού στη χώρα μας».

Όπως τόνισε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, οι σχετικές ανακοινώσεις για την κατάταξη των χωρών σε κατηγορίες θα γίνουν από το Joint Biosecurity Centre «στις αρχές Μαΐου».

Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης είπε στην «Daily Mail» ότι η Ελλάδα -λόγω των χαμηλών ποσοστών κρουσμάτων που αποδίδονται σε παραλλαγές που πυροδοτούν ανησυχία- πιθανότατα θα μπει στην «πράσινη λίστα» τον επόμενο μήνα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα ισχύσει πιθανότατα για τις ΗΠΑ, τη Μάλτα και νησιά της Καραϊβικής.

Τα ταξίδια της επιστροφής από τις «πράσινες χώρες» θα είναι ευκολότερα, καθώς οι ταξιδιώτες δεν θα υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, ενώ θα κάνουν ένα τεστ -αντί για δύο έως τώρα- με την επιστροφή τους, με τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέχει δωρεάν τα τεστ στους πολίτες της για να τα πάρουν μαζί τους, ώστε να υποβάλλονται σε αυτά πριν μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής. 

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωσης κατά το ήμισυ του κόστους των μοριακών τεστ PCR από τις 120 λίρες που είναι σήμερα.


epirusblog.gr
5 of 5
Daily Mail: Η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για διακοπές -Στέλνει τουρίστες από τον Μάιο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6007345120476887042
item