Γιάννενα: Εμβολιαστικό κέντρο μόλις εξασφαλιστεί προσωπικό

Θετική είναι η κυβέρνηση, αλλά και η διοίκηση του ΕΟΔΥ στην αξιοποίηση του κτιρίου του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο ούτως ή άλλως επεκτείνεται στον γενικό πληθυσμό άνω των 30 ετών.

Από το βράδυ της Μ. Τετάρτης, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 40-44 ετών, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως υπήρξε και στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών, ενώ επίκειται το Μ. Σάββατο και η επέκταση στις ηλικίες 44 έως 49 ετών.

Μάλιστα, για την πλατφόρμα που άνοιξε χθες υπάρχει δυσκολία στα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των δύο νοσοκομείων της πόλης και στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν σε περιφερειακά Κέντρα Υγείας, όπως αυτά του Μετσόβου, των Δερβιζιάνων και των Αγνάντων. 

Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, κάτι που ήδη το υπουργείο και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας ανακοίνωσαν, βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για εμβολιασμό.

«Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, ανοίγουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας να βρουν ραντεβού άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. Μάριος Θεμιστοκλέους το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

Η αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών αποτελεί ταυτόχρονα μια ακόμη «πρόκληση» για τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της πόλης, αφού καλούνται με το ίδιο σχεδόν προσωπικό να ανταποκριθούν, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα φαίνεται πως απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού για να προχωρά απρόσκοπτα και ο εμβολιασμός.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο του ΠΕΔΥ, μετά και τα πολύχρονα αιτήματα των τοπικών αρχών για παραχώρηση στην τοπική κοινωνία, φαίνεται πως η πανδημία αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για την αξιοποίησή του, ως ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο. 

Με τη χρήση του αναμένεται να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, και η διαδικασία του εμβολιασμού, άρα και της ανοσοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, θα προχωρήσει ταχύτατα.

Το θέμα έθεσε εκ νέου ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, όταν και επισκέφθηκαν από κοινού το κτίριο. 

Είχαν προηγηθεί σχετικά έγγραφα σε κυβερνητικά στελέχη, με τον κ. Καχριμάνη σε δηλώσεις του να αναφέρει πως πλέον η απόφαση για τη χρήση του κτιρίου ως mega εμβολιαστικού κέντρου είναι ειλημμένη, όπως προέκυψε και από την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ωστόσο, «αγκάθι» αποτελεί η έλλειψη προσωπικού, με τον κ. Καχριμάνη να σημειώνει πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί υγειονομικό προσωπικό του στρατού. 

Αυτή τουλάχιστον ήταν η πληροφόρηση που είχε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται από την αρχή στη διάθεση της πολιτείας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Πηγή: agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εμβολιαστικό κέντρο μόλις εξασφαλιστεί προσωπικό
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2495554929850248470
item