Θεσπρωτία: Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί Μ. Εβδομάδα-Ανάσταση και στη Θεσπρωτία Θεσπρωτία: Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί Μ. Εβδομάδα-Ανάσταση και στη Θεσπρωτία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί Μ. Εβδομάδα-Ανάσταση και στη Θεσπρωτία

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεδρίασή της, κατ’ αρχάς, εξέφρασε τη χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αποφάσισε τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, αποφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Να σημειωθεί ότι σχετικά με την πρόταση της Εκκλησίας να μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα, αλλά και την τέλεση της Ανάστασης στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών και Θεία Λειτουργία μέχρι τις 10.30, οι ειδικοί φέρεται ότι συμφωνούν σε ανοιχτούς ναούς και στη λειτουργία, όπως ορίζει το θρησκευτικό, εορταστικό πρόγραμμα με τροποποιήσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε έπειτα από τη συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. 

Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις από επιστήμονες σε ό,τι αφορά την περιφορά του Επιταφίου, θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους συγχρωτισμού, παρότι γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

Να διευκρινισθεί πως η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση.  
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί Μ. Εβδομάδα-Ανάσταση και στη Θεσπρωτία
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 417665840429793692
Σχόλια
item