Ετοιμάζεται νέα έξοδος στις αγορές

Νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές ομολόγων και να ενισχύσει με ζεστό χρήμα τα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις, νοικοκυριά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναλύει τα δεδομένα και τις παραμέτρους της αγοράς και σταθμίζει τις μεταβλητές που ενδεχομένως αλλάξουν το σκηνικό στα κρατικά ομόλογα για να επιλέξει την κατάλληλη συγκυρία που θα κάνει το επόμενο βήμα προχωρώντας στην τρίτη κατά σειρά έκδοση για το 2021. 

Αν και τα αρμόδια στελέχη όπως είναι αναμενόμενο κρατούν «κλειστά τα  χαρτιά τους» δεν αποκλείεται να πατήσουν το κουμπί της νέας εξόδου στις αγορές ακόμα και πριν το Πάσχα. 

Σε κάθε περίπτωση  πρόθεση του ΟΔΔΗΧ, που έχει αντλήσει ήδη 8,8 δισ. από τις αγορές εφέτος, είναι να βγει ούτως ή άλλος στις αγορές το επόμενο διάστημα, ενώ σε κάθε περίπτωση έχει οργανώσει τη στρατηγική του με βάση την οικονομική συγκυρία που θα διαμορφωθεί.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η έκδοση τίτλου που δεν θα ξεπερνά την 5ετία ή την 7ετία με στόχο την άντληση ποσού κοντά στα 2,5 δισ. με 3 δις. ευρώ ωστόσο  παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και να επιλεγεί  το reopening  του υφιστάμενου δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο είχε εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η εμπειρία των προηγούμενων εκδόσεων και το κλίμα που επικρατεί αυτή τη περίοδο στις αγορές με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών «προδικάζουν» την επιτυχία του εγχειρήματος για άντληση «ζεστού και φθηνού» χρήματος από ισχυρά και ποιοτικά χαρτοφυλάκια που θα στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. 

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευθεί τα χαμηλά επιτόκια και σχεδιάζει την αύξηση του ποσοτικού στόχου για δανεισμό στα 16 δις. ευρώ του από τα 12 δις. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός έτσι ώστε να διαθέτει ένα ισχυρό απόθεμα σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν με την ανάκαμψη των οικονομιών.

Οι κινήσεις εξόδου θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στα ραντάρ των επενδυτών μέσω της βαθμολόγησης της από διεθνείς οίκους και την πρόοδο στις αξιολογήσεις από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων το επόμενο διάστημα αν και η επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί  μέσα στο 2021 δεδομένου ότι οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade. 

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι μόλις το 20% των περιπτώσεων χωρών με αξιολόγηση Ba καταφέρνει να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα σε ορίζοντα 5ετίας σημειώνοντας ότι ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας και οι δημοσιονομικές προκλήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αναβαθμίσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s στις 23 Απριλίου που σήμερα τοποθετεί την Αθήνα στο ΒΒ-, δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. 

Στο παρελθόν ο οίκος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελλάδας εφόσον ο αντίκτυπος της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας αποδειχθεί βραχύβιος και η  επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης αναστραφεί.


epirusblog.gr
5 of 5
Ετοιμάζεται νέα έξοδος στις αγορές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7882284073066750432
item