Θεσπρωτία: Αλ. Καχριμάνης - "Εξετάζεται η χρηματοδότηση του διευρωπαϊκού άξονα Πρέβεζα-Ηγ/τσα-Μαυρομάτι Σαγιάδας" Θεσπρωτία: Αλ. Καχριμάνης - "Εξετάζεται η χρηματοδότηση του διευρωπαϊκού άξονα Πρέβεζα-Ηγ/τσα-Μαυρομάτι Σαγιάδας" | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Αλ. Καχριμάνης - "Εξετάζεται η χρηματοδότηση του διευρωπαϊκού άξονα Πρέβεζα-Ηγ/τσα-Μαυρομάτι Σαγιάδας"

Κατά τον απολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις  σημαντικές εκκρεμότητες με τους διευρωπαϊκούς άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά, Ιόνια- Πρέβεζα, Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι.

Πρόκειται για έργα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών.

Όπως είπε "για χρόνια ήταν «παγωμένα» και έχουμε ζητήσει την παράδοση όσων μελετών ήταν «ώριμες» για να εξετάσουμε ως Περιφέρεια την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. 

Θυμίζω ότι για αυτό το λόγο πέρυσι έγιναν τρεις συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υπουργό Υποδομών. 

Τελικά το καλοκαίρι μας παραδόθηκε η μελέτη Ιωάννινα- Καλπάκι την οποία ανέλαβε να επικαιροποιήσει η Περιφέρεια. 

Στην τελευταία συνάντηση με τον Γ.Γ. Υποδομών Γ. Καραγιάννη ενημερωθήκαμε ότι   Ε.Ε. δεν θα χρηματοδοτήσει την προγραμματική περίοδο 2021-2028 κανένα έργο τετράιχνης διατομής και έτσι προχωρούμε σε τροποποίηση της μελέτης Γιάννενα- Κακαβιά, φαινομενικά ως τρίιχνου.

Την προτείναμε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά την αρχική θετική γνώμη, στη συνέχεια το έργο δεν εντάχθηκε μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να εντάξουν στο πρόγραμμα συγκοινωνιακά έργα, με εξαίρεση τον Ε-65 σε αντιστάθμισμα της μεγάλης ανεργίας και της κατάργησης των λιγνικών μονάδων της Κοζάνης και τον ΒΟΑΚρήτης (για μέρος του κόστους) για λόγους οδικής ασφάλειας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προτείνει ένα μεγάλο κατάλογο έργων, ώστε ανάλογα των δράσεων που θα  προκηρυχθούν να εντάξει ορισμένα από αυτά που θα έχουν ώριμες μελέτες".

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Αλ. Καχριμάνης - "Εξετάζεται η χρηματοδότηση του διευρωπαϊκού άξονα Πρέβεζα-Ηγ/τσα-Μαυρομάτι Σαγιάδας"
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 8265829162440813753
Σχόλια
item