Γιάννενα: Η Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου να ενταχθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Γιάννενα: Η Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου να ενταχθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου να ενταχθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση

Το δίκαιο αίτημα ένταξης της Χειροτεχνικής Σχολής Μονοδενδρίου στις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που έχει μείνει εκτός λόγω μιας ασήμαντης λεπτομέρειας, διεκδικεί το Συμβούλιο του Ριζάρειου Ιδρύματος, απευθυνόμενο προς τους Ηπειρώτες βουλευτές.

Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ., πρ. Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων κ. Χρήστος Μασσαλάς τους ενημερώνει αναλυτικά για το θέμα, ελπίζοντας στη βοήθειά τους, καθώς το Ριζάρειο Ίδρυμα, εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύει και διαχέει την αισθητική και χρηστικότητα του χειροποίητου προϊόντος, με τη μοναδική στην Ελλάδα Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου στο Ζαγόρι.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «με την απόφαση της Πολιτείας να εντάξει, μέσω της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τη χώρα στην κοινωνία των δεξιοτήτων, η αξιόλογη προσπάθεια του Ιδρύματος πρέπει να ενταχθεί στις προβλεπόμενες στον νέο νόμο δομές, ώστε να παρέχει πιστοποιημένη γνώση. 

Μια τέτοια δομή είναι της Επαγγελματικής Σχολής Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.), με αντικείμενο τη «χειροτεχνία».

Έτσι, το Ριζάρειο Ίδρυμα θα παρέχει πιστοποιημένη γνώση και δεξιότητες και με το κύρος του θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο, στην πολιτική απασχόλησης, τη διατήρηση και τόνωση της λαϊκής μας παράδοσης, την ενίσχυση του ταλέντου και την διάχυση της αισθητικής που δεν την αλλοίωσε ο χρόνος (το αντίθετο μάλιστα), με βάση τα ήδη καθιερωμένα προϊόντα χειροτεχνίας του εργαστηρίου του».

Το Ίδρυμα, όπως σημειώνει ο κ. Μασσαλάς, έχει εδώ και χρόνια προετοιμαστεί για τη νέα εποχή, τόσο ως προς τις υποδομές όσο και ως προς το πρόγραμμα σπουδών ( με βάση τον προηγούμενο νόμο 4093/2012). «Όμως, προσθέτει, μια ασήμαντη λεπτομέρεια ήταν η τροχοπέδη για την μη υλοποίηση των σχεδιασμών του Ιδρύματος, στο πνεύμα των Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη. 

Η ίδια λεπτομέρεια μεταφέρεται και στο νέο νομοσχέδιο. Ο ν.4093/2012 (αρθ.1, παρ.Θ3) προβλέπει ότι στα ΝΠΙΔ δεν μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση της (Ε.Σ.Κ.) ενεργός υπάλληλος του Δημοσίου,….. Το Ριζάρειο Ίδρυμα διοικείται από δέκα ισόβια μέλη, στην παρούσα σύνθεση μετέχει και ένας εν ενεργεία καθηγητής του ΕΜΠ. 

Για το «αμάρτημα» αυτό το Ίδρυμα δεν μπορεί να συμμετέχει με έτοιμη δομή στην προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην κοινωνία των δεξιοτήτων. Αξίζει να τονιστεί ότι η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή έχει τα χαρακτηριστικά της μοναδικότητας στη χώρα μας». 

Ο πρ. Πρύτανης υπενθυμίζει ότι το Ριζάρειο Ίδρυμα (ή Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή-ΡΕΣ) έχει ζωή 177-χρόνων, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Με τη λειτουργία της Χειροτεχνικής Σχολής ως Ε.Σ.Κ. θα ενισχυθούν: το κίνημα χειροποίητου προϊόντος, ο εμπλουτισμός της κοινωνίας σε άτομα με πιστοποιημένες δεξιότητες, οι ευκαιρίες απασχόλησης και ο πολιτισμός.

Πηγή: proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου να ενταχθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7069992514042603525
Σχόλια
item