Γιάννενα: Μαθητές έφτιαξαν έναν μετεωρολογικό σταθμό!

Μία πρωτότυπη πρωτοβουλία ανέλαβαν οι μαθητές του Αρσάκειου Γυμνασίου Ιωαννίνων, οι οποίοι δημιούργησαν και εγκατέστησαν στο προαύλιο του Σχολείου τους έναν σχολικό... μετεωρολογικό σταθμό! Στόχος τους να μελετήσουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού καθώς και οι πρώτες μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας τόσο με συμβατικά όργανα μέτρησης όσο και με χρήση διάταξης που περιλαμβάνει μικροεπεξεργαστή Microbit, παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.

Οι «Ερευνητές»

Την ομάδα της Β’ τάξης που ανέλαβε την εργασία για τον μετεωρολογικό σταθμό αποτελούν οι μαθητές Δαυϊδούλα Γεωργοπούλου, Σωτήριος Γιώτης, Ελευθερία Γκλίναβου, Μαρία Κοντή και Σταυρούλα Παπαδοπούλου, οι οποίοι και παρουσίασαν τη σχετική εργασία τους στο συνέδριο, υπό την καθοδήγηση της φυσικού Φωτεινής Ντούρου και του καθηγητή Πληροφορικής Νικόλαου Λαδιά.

Οι μαθητές του Αρσάκειου Ιωαννίνων στην εργασία τους με τίτλο «Ερευνητές»… του καιρού και του κλίματος, παρουσιάζουν την κατασκευή του μετεωρολογικού κλωβού, τον εξοπλισμό του με μετεωρολογικά όργανα και την εγκατάστασή του σε ενδεδειγμένο χώρο, καθώς και τις μετρήσεις που ελήφθησαν από τα θερμόμετρα και το ψυχρόμετρο August και από τους αισθητήρες του Microbit, τους οποίους οι ίδιοι οι μαθητές είχαν προγραμματίσει με οπτικό προγραμματισμό.

Προς αναβάθμιση...

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο μετεωρολογικός σταθμός σταδιακά θα εξοπλιστεί πλήρως, ώστε να προστεθούν στη μελέτη και άλλες μετεωρολογικές παράμετροι. 

Σχεδιάζεται επίσης, κατά την επόμενη σχολική χρονιά η αναβάθμιση της διάταξης και η εγκατάσταση ψηφιακού μετεωρολογικού σταθμού, ο οποίος θα ενταχθεί στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της πόλης καθώς και η προσθήκη σεισμογράφου.

Το Αρσάκειο απευθύνει τις ευχαριστίες του προς τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα και τον αναπλ. Καθηγητή κ. Χατζηαναστασίου «για τις πολύτιμές συμβουλές τους κατά την υλοποίηση της εργασίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μαθητές έφτιαξαν έναν μετεωρολογικό σταθμό!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2744739046271884690
item