Χρυσά «λαβράκια» στα χέρια του ΣΔΟΕ: Καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω... διαδικτύου Χρυσά «λαβράκια» στα χέρια του ΣΔΟΕ: Καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω... διαδικτύου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Χρυσά «λαβράκια» στα χέρια του ΣΔΟΕ: Καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω... διαδικτύου

Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης της αύξησης του μεριδίου των ηλεκτρονικών αγορών, με τις διαδικτυακές αγοραπωλησίες να καταγράφουν ποσοστό έως και 60% τους προηγούμενους μήνες.

Επειδή, όμως, το κανάλι των e-πωλήσεων δεν είναι εύκολα ελέγξιμο, μικρά και μεγάλα κυκλώματα βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για φοροδιαφυγή βαρέων βαρών. Δύο τέτοιες υποθέσεις ξετρύπωσαν τα λαγωνικά του ΣΔΟΕ κι έπεται συνέχεια. 

Στην πρώτη περίπτωση, τον περασμένο μήνα, κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, που πραγματοποίησε έλεγχο σε επιχείρηση που διαθέτει προς πώληση συσκευές κινητών τηλεφώνων μέσω Διαδικτύου, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό. Το επόμενο βήμα αποκάλυψε φοροδιαφυγή-μαμούθ. 

Ζητήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών της ελεγχόμενης επιχείρησης, και από τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν αδήλωτες εισπράξεις χρήσης του 2020, αξίας άνω των 7.000.000 ευρώ, με τον αναλογούντα ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε να υπολογίζεται σε ποσό άνω του 1.600.000 ευρώ! 

Για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου δεσμεύθηκαν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων νομικών και φυσικών προσώπων, καθώς και οι προς απόδοση σε αυτούς αντικαταβολών από τη συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών και ενημερώθηκε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. 

Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό λοιπών υποκρυπτόμενων προσώπων που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα και την πιθανή σχέση με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ηλεκτρονικού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων. Εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο θα υπερβεί το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, στις 23 Μαρτίου, κλιμάκιο ελεγκτών πραγματοποίησε ελέγχους σε εταιρείες ταχυμεταφορών. 

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία διαπιστώνεται ότι τρεις αλλοδαπές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία, με αντικείμενο εργασιών την πώληση αρωμάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης,  πραγματοποιούσαν λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα, μέσω Διαδικτύου και ταχυμεταφορών, και μετέφεραν τα χρήματα στο εξωτερικό. 

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα υπερέβαινε κατά πολύ, για κάθε μία από αυτές, τα όρια υποχρέωσης σύστασης ελληνικού υποκαταστήματος και έκδοσης ελληνικού ΑΦΜ.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών για τις τρεις επιχειρήσεις στη χρήση του 2020 ξεπερνά την αξία του 1.000.000 ευρώ, με απώλεια εσόδων (ΦΠΑ) για το Ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζεται σε πάνω από 240.000 ευρώ.


epirusblog.gr
5 of 5
Χρυσά «λαβράκια» στα χέρια του ΣΔΟΕ: Καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω... διαδικτύου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6919595316095550230
Σχόλια
item