Καλπάζει η πανδημία στην Τουρκία μετά τη χαλάρωση των μέτρων από τον Ερντογάν – Απειλούνται με κατάρρευση τα νοσοκομεία

Τα νέα κρούσματα κι οι θάνατοι από την Covid-19 εκτοξεύτηκαν στην Τουρκία μετά την μερική άρση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαρτίου.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα των 82 εκατ. κατοίκων ξεπερνώντας το όριο των 40.000 ημερησίως, από σχεδόν 39.000 το αμέσως προηγούμενο 24ωρο.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς η βρετανική παραλλαγή Β.1.1.7. του κορωνοϊού, που σαρώνει κι άλλες χώρες της Μεσογείου, και ευθύνεται για το 75% των κρουσμάτων.

Γιατροί σημαίνουν συναγερμό για επικείμενη κατάρρευση των νοσοκομείων

Ενόψει της εφιαλτικής πορείας της πανδημίας ο τουρκικός ιατρικός σύλλογος TTB σημαίνει συναγερμό για επικείμενη κατάρρευση των νοσοκομείων : «Οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι πλήρης», λέει ο πρόεδρός του Κορούρ Φιντζαντζί. «Είναι πολύ δύσκολο» να βρει κανείς σ’ αυτή τη φάση κρεβάτι σε νοσοκομείο.

Η Τουρκία είχε προχωρήσει στις αρχές του περασμένου μήνα σε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κι έκτοτε η υγειονομική κρίση επιδεινώνεται σταθερά, λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα θέτοντας στο «κόκκινο» 58 από τις 81 επαρχίες της χώρας, ανάμεσά τους και την Κωνσταντινούπολη.

Έτσι στις περιοχές αυτές της Τουρκίας θα ισχύει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, αν και τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα συνεχίσουν να λειτουργούν. 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμη μια πολυήμερη απαγόρευση μετακινήσεων σ’ ολόκληρη τη χώρα στη διάρκεια των γιορτών στο τέλος του ραμαζανιού τον Μάιο. 

Στο μεταξύ η εμβολιαστική εκστρατεία, που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται στην Τουρκία με το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinovac. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής πάνω από 15 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων περίπου τα 8,5 εκατ. έχουν λάβει μόνον την πρώτη δόση και περίπου 6,7 και τις δύο. Οι Αρχές έχουν βάλει ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί 50 εκατ. Τούρκοι μέχρι το φθινόπωρο.


epirusblog.gr
5 of 5
Καλπάζει η πανδημία στην Τουρκία μετά τη χαλάρωση των μέτρων από τον Ερντογάν – Απειλούνται με κατάρρευση τα νοσοκομεία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2020243520307446261
item