Ελληνικός Στρατός: Ταχείς διαδικασίες για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Προσπάθειες προς την υλοποίηση καίριων εξοπλιστικών προγραμμάτων καταβάλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Τα προγράμματα αφορούν ως επί το πλείστον τον εκσυγχρονισμό και υποστήριξη του υφιστάμενου υλικού του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).

Αδιαμφισβήτητα, το πλέον σημαντικό είναι αυτό της απόκτησης των Spike NLOS, πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιτελών του ΓΕΣ ο ΕΣ σκοπεύει να παραλάβει συνολικώς 12 ολοκληρωμένα συστήματα Spike NLOS της Ισραηλινής Rafael.

Κάθε σύστημα αποτελείται από αριθμό εκτοξευτών βλημάτων Spike NLOS με το ανάλογο συγκρότημα αισθητήρων καθώς και μέσων στοχοποίησης σε αποστάσεις των 25 χιλιομέτρων.

Όπως πληροφορούμαστε το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδρακτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης ενώ τα παραπάνω συστήματα θα ενταχθούν στους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των Σχηματισμών του ΕΣ σε Δ Σώμα Στρατού και ΑΣΔΕΝ προσδίδοντας πρωτοφανείς ικανότητες όγκου και ακρίβειας πυρός. 

Επιτέλους καλά είναι τα νέα για την Αεροπορία Στρατού (ΑΣ).

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της 6ης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης. Πλέον ο φάκελος είναι στο γραφείο του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και όπως όλα δείχνουν θα υπογραφεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι με την υπογραφή της 6ης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης ρυθμίζονται οι παραδόσεις των υπολοίπων έξι κορυφαίων ελικοπτέρων ΝΗ 90. 

Θέμα ύψιστης σημασίας είναι και η υπογραφή της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης για τα ελικόπτερα, συνολικού κόστους 60 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η ΑΣ αναμένει εκτός των ΝΗ 90 και την υπογραφή του προγράμματος εκσυγχρονισμού των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache. Και αυτό το πρόγραμμα κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους ισραηλινούς και συγκεκριμένα την Elbit. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων με νέους αισθητήρες και ηλεκτρονικά στα πρότυπα των ισραηλινών Apache. 

Το Πυροβολικό Μάχης αναμένει διακαώς τον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό δύο εξαιρετικά κρίσιμων οπλικών συστημάτων. 

Αφενός των Μ-270 MLRS και αφετέρου των RM-70. Και αυτό το πρόγραμμα όπως και των Apache έχει αργήσει υπερβολικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντος ο εκσυγχρονισμός των Μ-270 MLRS είναι ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ και χωρίζεται σε τρια επιμέρους προγράμματα.

Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση των εκτοξευτών με τις ανάλογες τεχνικές παρεμβάσεις επί των εκτοξευτών, το δεύτερο την αντικατάσταση των υφιστάμενων ρουκετών με τις νέες GMLRS και το τρίτο σχετίζεται με την αναζήτηση νέου βλήματος στη θέση των MGM-140 ATACMS.

Τέλος, στο παραπάνω πρόγραμμα η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ εντάσει και την αναβάθμιση των Κέντρων Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) Μ577 προβλέποντας ένα εκτενές πρόγραμμα που περιλαμβάνει αναβάθμιση επικοινωνιών καθώς και βελτίωσης των μέσων στοχοποίησης. 

Ως προς τους RM-70 το ΓΕΣ στοχεύει στην αναβάθμιση τόσο των εκτοξευτών όσο και των ρουκετών αυτών. Το ζητούμενο είναι ο διπλασιασμός του βεληνεκούς με νέες ρουκέτες. Το πρόγραμμα είναι ύψους 150 εκατομμυρίων. 

Το Όπλο των Τεθωρακισμένων προχωρά με την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leo 1 A5 και Leo 2 A4 όπως έχουμε σημειώσει αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο (https://defencereview.gr/hellenic-army-mid-life-upgrade-program-leopard-1a5-and-leopard-2-a4/)

Για το προσεχές χρονικό διάστημα και εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021 ο ΕΣ θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα M1117 Guardian από τις ΗΠΑ. 

Το Όπλο των Διαβιβάσεων σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει η απόκτηση των γαλλικών UAV Patroller που έχουν εντυπωσιάσει τους επιτελείς της Διεύθυνσης Διαβιβάσεων για τις επιδόσεις τους από αποστολές ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) έως ηλεκτρονικού πολέμου με τους αισθητήρες που μπορούν εξωτερικά να φέρουν. 

Το πρόγραμμα είναι ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά είχε τεθεί το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των Sperwer αλλά προτιμήθηκε η λύση απόκτησης νέων συστημάτων όπως τα Patroller.

Τέλος, η ηγεσία προωθεί και άλλα προγράμματα σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας όπως η προμήθεια νέων φορτηγών οχημάτων καθώς και η υποστήριξη οπλικών συστημάτων όπως των TOW II με τα νέα βλήματα TOW-2B και των ρωσικών Kornet-E.

Είναι απαραίτητο στο θέμα των νέων φορτηγών να αξιοποιηθούν οι εγχώριες δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας και να παραχθεί ένα εθνικό φορτηγό. 

epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνικός Στρατός: Ταχείς διαδικασίες για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1972542621349207731
item