Πρέβεζα: Ένα εντυπωσιακό αμφίγλυφο θωράκιο έκθεμα του μήνα στο Μουσείο της Νικόπολης Πρέβεζα: Ένα εντυπωσιακό αμφίγλυφο θωράκιο έκθεμα του μήνα στο Μουσείο της Νικόπολης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Ένα εντυπωσιακό αμφίγλυφο θωράκιο έκθεμα του μήνα στο Μουσείο της Νικόπολης

Το εντυπωσιακό αμφίγλυφο θωράκιο με συμβολική διακόσμηση του 6ου αι. μ.Χριστού είναι το έκθεμα του μήνα σύμφωνα με την ψηφοφορία που διοργάνωσε διαδικτυακά το Μουσείο της Νικόπολης.

Ο εντοπισμός του έγινε στις αρχές του προηγούμενοι αιώνα κατά την διάρκεια των πρώτων ανασκαφών στην παλαιοχριστιανική Βασιλική Α (επισκόπου Δομετίου). Στη μία όψη αποδίδεται ένα μοναδικό για τη Νικόπολη θέμα με δύο αμνούς εκατέρωθεν σταυρού.

Σήμερα σώζεται η κάθετη κεραία του σταυρού και δεξιά του, ο αμνός με φωτοστέφανο στο κεφάλι και ανασηκωμένο το μπροστινό δεξί του πόδι.

Από τον δεύτερο αμνό διατηρείται τμήμα μόνο του ανασηκωμένου ποδιού. Πρόκειται για ένα αγαπητό διακοσμητικό θέμα με προφανή χριστιανικό συμβολισμό: οι πιστοί (αμνοί) προσέρχονται στον Χριστό, πηγή ζωής (σταυρός).

Στην περίπτωση της Νικόπολης, ωστόσο, τα ζώα φέρουν φωτοστέφανο και συμβολίζουν τους κορυφαίους Αποστόλους, Πέτρο και Παύλο, στους οποίους ο Χριστός μεταφέρει τη διδασκαλία του (Traditio legis).

Η δεύτερη όψη του θωρακίου κοσμείται με ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο θέμα: ομόκεντροι ρόμβοι σχηματίζουν πλαίσια στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούνται διάφορα στοιχεία (σταυροί, ζώα, πτηνά).

Σώζεται ένα πτηνό (παγώνι) και τμήμα σταυρού στον κεντρικό ρόμβο και ένα ψάρι στην αριστερή γωνία. Στενή ζώνη με κυματοειδή κληματίδα αποτελεί τη βάση της παράστασης.Τα λίθινα θωράκια εμφανίστηκαν στον 4ο αι. μ.Χ. αντικαθιστώντας παλαιότερα ξύλινα στηθαία (δρύφρακτα).

Στερεωμένα δεξιά και αριστερά σε πεσσίσκους, σχημάτιζαν ένα χαμηλό χώρισμα, το «φράγμα του πρεσβυτερίου», που διαχώριζε το Ιερό Βήμα από τον κυρίως ναό και σταδιακά εξελίχθηκε στο σημερινό τέμπλο.

Θωράκια έφρασσαν επίσης τα κενά ανάμεσα στους κίονες που όριζαν τα κλίτη του κυρίως ναού, χωρίζοντας έτσι το κεντρικό κλίτος από τα πλάγια.Το θωράκιο της Νικόπολης προέρχεται από το φράγμα πρεσβυτέριου του ναού.

Στη περίπτωση αυτή, η όψη με τους αμνούς θα ήταν ορατή στους πιστούς ενώ εκείνη με τους ρόμβους προς το εσωτερικό του ιερού.

Σήμερα εκτίθεται στην ενότητα της μόνιμης έκθεσης «Η παλαιοχριστιανική πόλη».


epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ένα εντυπωσιακό αμφίγλυφο θωράκιο έκθεμα του μήνα στο Μουσείο της Νικόπολης
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 6840768038511426982
Σχόλια
item