Γιάννενα: Να μεταφερθούν στο Κάστρο τα Μουσεία του Πανεπιστημίου και η Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννενα: Να μεταφερθούν στο Κάστρο τα Μουσεία του Πανεπιστημίου και η Σχολή Καλών Τεχνών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Να μεταφερθούν στο Κάστρο τα Μουσεία του Πανεπιστημίου και η Σχολή Καλών Τεχνών

Με αφορμή την πρόσφατη κινητικότητα για την τύχη του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στη Δομπόλη ο Γιάννης Δημολιάτης καταθέτει τη δική του πρόταση για μια νέα φιλοσοφία της πόλης.

Στο περιοδικό Ίρις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001, τεύχος 12, σελίδες 24-28, αναδημοσιεύτηκε το τετρασέλιδο «Για μια Φιλοσοφία της Πανεπιστημιούπολης», με απόψεις που είχε κυκλοφορήσει πριν λίγα χρόνια ομάδα μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (Γιάννης Δημητρόπουλος, Γιάνης Δημολιάτης, Ρένα Διαμαντή, Αντώνης Ζαρκάδης, Βασίλης Καλπακίδης, Μιχάλης Καναβάκης, Άρης Μπαρτζώκας, Μιχάλης Σίσκος, Γιάννης Ζατζηδάκης).

 Η συμβολή μου ήταν ένα μικρό κείμενο με τίτλο «Είναι η μοίρα της Πανεπιστημιούπολης να καεί;» Αποσπάσματα:

Τρεισήμισι χιλιάδες στρέμματα η Πανεπιστημιούπολη! Πολλοί νομίζουν ότι τελειώνει στο πεδινό της μέρος, το χτισμένο, το πολύ 1000 στρέμματα! 

Κι όμως τα δύο τρίτα είναι πάνω και πίσω. Αν δεν διασπείρομε τις χρήσεις μας σε όλη της την έκταση, μοιραία θα οδηγηθεί στον κύκλο της φωτιάς: εγκατάλειψη – δάσωση – πυρκαγιά. 

Σε 10; 15; 20 χρόνια; Αν είναι να χτιστεί κάποτε Σχολή Καλών Τεχνών, πού αλήθεια καταλληλότερο σημείο θα ήταν από την κορυφή του λόφου της Δουρούτης; Να απλώνει το βλέμμα των καλλιτεχνών στον ορίζοντα… Πουθενά! 

Ή αν είναι να ιδρυθεί Σχολή Παραγωγής Ζωικού Κεφαλαίου Ελευθέρας Βοσκής και Βιολογικών Καλλιεργειών, πού καλύτερα θα μπορούσε να εγκατασταθεί παρά δυτικά της κορυφής; Θα είναι αληθινή τραγωδία να ξεκινήσει πυρκαγιά από το Πανεπιστήμιο…

Για τον κύκλο της φωτιάς, με άλλη ευκαιρία. Θα περιοριστώ στη φαεινή, νόμιζα, ιδέα για τη Σχολή Καλών Τεχνών. «Όχι!», μου λέει ο Γιάννης ο Δημητρόπουλος. «Στο Κάστρο!» Και, , διδαγμένος από τις πανεπιστημιουπόλεις του Κέμπριτζ, του Εδιμβούργου, της Πίζας, του Τίμπιγκεν, το έγραψε στο δικό του κείμενο «Απαγόρευση στους φοιτητές να φέρνουν αυτοκίνητο στην πόλη»:

«Σε 5-7 χρόνια θα έχομε ανάγκη από 10-20 χιλιάδες θέσεις παρκαρίσματος. Άρα πρέπει ν’ αρχίσει να γίνεται κατανοητή μια άλλη προσέγγιση του θέματος “κυκλοφοριακό” στην Πανεπιστημιούπολη. 

Πιθανότατα θα ήταν χρήσιμο ένα τραινάκι Μώλος-Πανεπιστήμιο, επίγειο ή υπέργειο (που δεν θα είχε και τα κοστολόγια των αγορών γης). 

Αν στο εγγύς μέλλον αναπτυχθούν δραστηριότητες στο Kάστρο πολιτισμικές-πανεπιστημιακές (πχ εγκατάσταση εκεί της Σχολής Kαλών Tεχνών), θα ήταν η καλύτερη μη οχλούσα πρόσβαση…»

Η ιδέα του, σιγά-σιγά, με κέρδισε πλήρως. Καλύτερη από τη δική μου. Εξαιρετική. Θα έδενε την Τέχνη με την πόλη, τους καλλιτέχνες – δασκάλους και φοιτητές – με τη ζωή της.

Τον Οκτώβρη του 1991 έκανα μεταπτυχιακά επιδημιολογίας στο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Μας έβγαλαν για φαγητό, κάπου έξω από την πόλη. Σε ένα μεσαιωνικό κάστρο. Σε ένα ζεστό, φιλικό, φροντισμένο εστιατόριο στις στοές του.

Και θυμάμαι τη συγκίνηση που είχα νιώσει στη Ρώμη όταν μας είπαν μπροστά στο Δημαρχείο ότι είναι το ίδιο κτίριο που χρησιμοποιούν επί αιώνες…

Επιπλέον. Και ίσως ευκολότερο να γίνει: Το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, μοναδικό στη χώρα, εκεί που είναι, κάτω από το κυλικείο της Ιατρικής Σχολής, είναι καταδικασμένο να μείνει στην αφάνεια, να είναι κλειστό, και πού και πού να το ανοίγει ο ιδρυτής του ή κάποιος φίλος…

Αν το Μουσείο ήταν σε μια στοά του Κάστρου θα μπορούσε να είναι στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, να το επισκέπτονται τουρίστες και γιαννιώτες και σχολεία… Όπως το Αργυροχρυσοχοΐας.

Υπάρχει ακόμα το Μουσείο τυπογραφίας στα υπόγεια του τμήματος Φιλολογίας, το Μουσείο αρχαιοτήτων (δεν ξέρω το ακριβές όνομά του) στο τμήμα Αρχαιολογίας.

Αν όλα αυτά τα Μουσεία μεταφέρονταν στις στοές του Κάστρου, μέχρι και οικονομικά οφέλη θα μπορούσε να έχουν και ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο και η πόλη. Θα ήταν ουσιαστική σύνδεση πανεπιστημίου – πόλης. Θα συντηρούταν το Κάστρο. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησής του είναι να ζει συνεχώς.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Να μεταφερθούν στο Κάστρο τα Μουσεία του Πανεπιστημίου και η Σχολή Καλών Τεχνών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6643425212336277081
Σχόλια
item