Τρία λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να βελτιώσετε την επικοινωνία στις σχέσεις σας

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να λειτουργήσει οποιαδήποτε σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν αποτύχετε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περισσότερες παρεξηγήσεις, απόσταση και δυσαρέσκεια, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυστυχία στη σχέση σας, κάτι που προφανώς δεν είναι καλό.

Καλύτερη επικοινωνία δίχως λάθη

Δουλεύοντας την επικοινωνία σας, μπορείτε να επιλύσετε καλύτερα τα προβλήματα και να αποτρέψετε τις μικρές διενέξεις και πιθανότατα θα μάθετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, ακούγοντας τις ανάγκες στην σχέση σας ενώ θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να χειρίζεστε αποτελεσματικά συγκεκριμένες καταστάσεις.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αγωνίζεστε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον, είναι πιθανό να κάνετε μερικά από κοινά λάθη επικοινωνίας, όπως:

Σκέφτεστε τι θα πείτε και δεν ακούτε

Όταν κάνετε μια έντονη συζήτηση, ακούτε ενεργά τι έχει να πει ο σύντροφός σας ή μήπως τυχαία εξετάζετε το αντίθετο επιχείρημά σας και περιμένετε έως ότου είναι η σειρά σας να μιλήσετε; Εάν δεν ακούτε πράγματι, είναι πιθανό να συνεχίσετε να μιλάτε χωρίς να οδηγηθείτε τελικά στην λύση.

Αρχικά, ίσως χρειαστεί να συνοψίσετε και να επαναλάβετε αυτά που ακούσατε να λέει ο σύντροφός σας. Παρατηρήστε πού πηγαίνει το μυαλό σας όταν ακούτε τον σύντροφό σας να μιλάει και αρχίστε να εργάζεστε για να ανακατευθύνετε τον εαυτό σας πίσω στον σύντροφό σας εκείνη τη στιγμή.

Δίνετε πολύ χώρο στους συναισθηματισμούς

Όταν τα συναισθήματά μας ενεργοποιούνται συχνά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε καθαρά με τον τρόπο που εκφραζόμαστε. Συχνά επικρίνουμε, υπερασπιζόμαστε ή κάνουμε επιθέσεις στον σύντροφό μας αντί να εκφράζουμε μια ανάγκη ή επιθυμία.

Δώστε στον εαυτό σας χώρο για να προβληματιστείτε, να χαλαρώσετε και να «βγείτε» από τα συναισθήματά σας προτού ξεκινήσετε μια συνομιλία με τον σύντροφό σας.

Γίνεστε αμυντικοί

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα επικοινωνίας είναι όταν χρησιμοποιούμε διαφωνίες για να αποδείξουμε την άποψή μας αντί να κατανοήσουμε τις διαφορές μας. Αντί να χρησιμοποιείτε την επικοινωνία για να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο, εστιάστε στα συναισθήματα που αισθάνεστε και στις ανάγκες που δεν ικανοποιούνται.

Εκφράστε αυτά. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον σύντροφό σας να σας επικυρώσει όταν μιλάτε ανοιχτά. Προσπαθήστε να κατανοήσετε πρώτα τη θέση, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του συντρόφου σας και να το ζητήσετε σε αντάλλαγμα.

epirusblog.gr
5 of 5
Τρία λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να βελτιώσετε την επικοινωνία στις σχέσεις σας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1123112428923433458
item