Πώς Airbnb, Booking, Expedia θα πετάξουν εκτός όλα τα... πειρατικά καταλύματα στην Ελλάδα -Το κόλπο της ΑΑΔΕ Πώς Airbnb, Booking, Expedia θα πετάξουν εκτός όλα τα... πειρατικά καταλύματα στην Ελλάδα -Το κόλπο της ΑΑΔΕ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πώς Airbnb, Booking, Expedia θα πετάξουν εκτός όλα τα... πειρατικά καταλύματα στην Ελλάδα -Το κόλπο της ΑΑΔΕ

Σφίγγει ο κλοιός για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων συνάπτουν «μαύρες» βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), δηλαδή τα νοικιάζουν σε εκδρομείς και ξένους επισκέπτες χωρίς να τα δηλώνουν στο ειδικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Μετά τη συμφωνία με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως (Airbnb, Booking, Expedia), το… σαφάρι των «πειρατικών» ακινήτων γίνεται πιο εντατικό, καθώς η βάση δεδομένων για διασταυρώσεις αποκτά πολύ μεγαλύτερο περίμετρο.

Κατ’ αρχάς, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, υποχρεώνονται να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ. Αυτό γίνεται υποχρεωτικό από την 1η Ιουνίου για τις νέες εγγραφές ιδιοκτητών στις πλατφόρμες.

Σε ό,τι αφορά σε όσους έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες και δεν έχουν αποκτήσει αριθμό μητρώου, θα τους ζητηθεί να αποκτήσουν άμεσα. 

Αν δεν το κάνουν, τότε οι πλατφόρμες υποχρεούνται να αποστέλλουν τα πλήρη στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ και να τους αποβάλλουν, έπειτα από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ.

Airbnb: Πώς κυμαίνονται τα δηλωθέντα εισοδήματα ανά χρόνο

Οι ίδιες οι πλατφόρμες αναλαμβάνουν να παίξουν τον ρόλο του… παιδονόμου, καθώς, αν εντοπιστούν περιπτώσεις αδήλωτων ακινήτων, κινδυνεύουν και οι ίδιες να «πέσουν» στον ελλαδικό χώρο. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης των πελατών τους, ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων, για τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και αποκλεισμού τους από τις ιστοσελίδες τους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η πίεση που ασκείται έχει αποδώσει ήδη τους πρώτους καρπούς, παρά το ότι μέχρι πρότινος οι έλεγχοι γίνονταν με μάλλον… πρωτόγονες μεθόδους, όπως οι αυτοψίες από εφοριακούς-δήθεν πελάτες.

Τα δηλωθέντα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν μόλις 62 εκατ. ευρώ το 2017, το 2018 ανέβηκαν στα 182 εκατ. ευρώ και το 2019 εκτινάχθηκαν στα 286, ενώ το 2020 λόγω πανδημίας περιορίστηκαν στα 111 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα από τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, καθώς από τους 86.000 το 2020, ανέβηκαν φέτος στους 94.000

Η ίδια συμφωνία εξασφαλίζει ότι η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει από τις πλατφόρμες κάθε Φεβρουάριο όλα τα στοιχεία εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση, του προηγούμενου έτους, με στόχο εκτεταμένες διασταυρώσεις.


epirusblog.gr
5 of 5
Πώς Airbnb, Booking, Expedia θα πετάξουν εκτός όλα τα... πειρατικά καταλύματα στην Ελλάδα -Το κόλπο της ΑΑΔΕ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8981121606687777371
Σχόλια
item