Γιάννενα: Εκκίνηση διαδικασιών για νέες φυλακές, 600 θέσεων, στην Κόντσικα Γιάννενα: Εκκίνηση διαδικασιών για νέες φυλακές, 600 θέσεων, στην Κόντσικα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Εκκίνηση διαδικασιών για νέες φυλακές, 600 θέσεων, στην Κόντσικα

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή νέας φυλακής στα Γιάννενα, στην έκταση που παραχώρησε ο δήμος στην Κόντσικα, έγινε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στόχος είναι η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου Καταστήματος Κράτησης 600 θέσεων, με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η σύμβαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, αφορά τη συνδρομή της Μονάδας Μελετών Κατασκευών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΜΟΜΚΑ) για την επιλογή του κατάλληλου ακινήτου, την εκπόνηση προμελετών και μελετών για το έργο, καθώς και τον σχεδιασμό της διαδικασίας για την κατασκευή του νέου Καταστήματος Κράτησης μέσω ΣΔΙΤ. 

Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που επελέγη στην προώθηση των διαδικασιών για την ανέγερση του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου, που θα αντικαταστήσει το Κατάστημα Κορυδαλλού.

Με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη, εκκινούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του ακινήτου και την έγκριση, με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με σκοπό την ανέγερση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος.

Αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση προμελετών και μελετών που απαιτούνται για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ορίζεται η ΜΟΜΚΑ. 

Ουσιαστικά θα υπάρξει Σύμπραξη του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, ενώ η ΜΟΜΚΑ του ΥΠΕΘΑ θα προωθήσει τις διαδικασίες με ταχύτητα και θα ξεμπλοκάρει όλα τα θέματα προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθερίου Οικονόμου, αρμόδιου για την Αντεγκληματική Πολιτική, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκε την έκταση στην Κόντσικα και τόνισε την αναγκαιότητα που υπάρχει για την ανέγερση νέου καταστήματος κράτησης στην περιοχή, καθώς το υφιστάμενο δε διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να μην είναι καλές, ούτε για τη διαβίωση των κρατουμένων ούτε για την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων. 

Εξάλλου, η χώρα μας στο παρελθόν έχει καταδικαστεί από τις ευρωπαϊκές αρχές για τις συνθήκες κράτησης και σε υπόθεση που αφορούσε το Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων.

Εκτιμάται ακόμη ότι θα δώσει «ανάσα» στον αστικό ιστό της πόλης, στον οποίο βρίσκονται σήμερα οι φυλακές. 


Μάλιστα, ο δήμος επρόκειτο να διεκδικήσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπως αναφέρονταν και στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση της έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Κόντσικας, ενώ υπήρχε και συνεχή επικοινωνία της κ. Νικολάου με τη δημοτική αρχή για την προώθηση του έργου.


Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εκκίνηση διαδικασιών για νέες φυλακές, 600 θέσεων, στην Κόντσικα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5672575984217200778
Σχόλια
item