ΠΥΡΚΑΛ: Αρχές του 2022 ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του μεγάλου κυβερνητικού πάρκου

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για τη δημιουργία του πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και τη μεταφορά των υπηρεσιών των 9 υπουργείων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του πολυσύνθετου πρότζεκτ. 

Στόχος είναι ως το 2026 να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των υπουργείων - και όχι μόνο - που σήμερα στεγάζονται σε127 διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και να είναι πλήρως λειτουργικό το νέο διοικητικό κέντρο, που θα δημιουργηθεί.

Metegkatastasi

Τα εννέα υπουργεία που θα φιλοξενηθούν στον χώρο
Αναλυτικά το σχέδιο και τα στάδια του παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο αναπλ. υπ. Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, που ως αρμόδιος για τα ΣΔΙΤ θα «τρέξει» το βασικό κομμάτι του πρότζεκτ, και ο υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος.
ktiria-Diatiroumena
Το έργο προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο κ. Παπαθανάσης, αναμένεται να περάσει σε πρώτη φάση και εντός του α’ εξαμήνου απ’ την Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ προκειμένου να εγκριθεί.

Στο β’ εξάμηνο αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης της έκτασης με τον κ. Παπαθανάση να απαντά σε σχετική ερώτηση του protothema.gr πως ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος να προκηρυχθεί ως τα τέλη του έτους – αρχές του 2021.

Σε αυτόν, πέραν της κατασκευής θα συμπεριληφθεί και η διαχείριση και συντήρηση των υποδομών (σσ Προληπτική συντήρηση, βαριά συντήρηση, υπηρεσίες φύλαξης, υπηρεσίες καθαριότητας)

«Αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη ναι μεν θα πρέπει σε 3 χρόνια να κατασκευάσει το έργο, αλλά θα έχει και άλλα 27 χρόνια την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του. Οπότε έτσι διασφαλίζεται ότι θα γίνει με την καλύτερη ποιότητα κατασκευής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης.
χρονοδιαγραμμα
Η περίοδος κατασκευής υπολογίζεται σε τρία χρόνια και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας του νέου διοικητικού κέντρου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στα μέσα του 2025. 

Έως τότε θα έχουν αποδοθεί και στην τοπική κοινωνία 80 στρέμματα πρασίνου καθώς και άλλα 40 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων.
ktiria-katadefisi
«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα αλλάξει τη ζωή στην πρωτεύουσα», σημείωσε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης. «Θα υπάρξει απελευθέρωση πολλών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. 

Η συγκέντρωση τόσων υπουργείων και υπηρεσιών στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ θα περιορίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου των Αθηνών. Επίσης η σύμπτωση των υπουργείων θα μειώσει τους χρόνους εξυπηρέτησης. 

Και φυσικά επιτέλους θα παραδοθούν στην τοπική κοινωνία πολλά στρέμματα γης που θα αναβαθμίσουν τη ζωή», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας παράλληλα και το οικονομικό όφελος του Δημοσίου από την εξοικονόμηση των πόρων.

Το οικονομικό όφελος

Σύμφωνα δε με τον υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα αυτή η εξοικονόμηση θα φθάσει το 1 δισ ευρώ σε βάθος 30ετίας, όση δηλαδή και η περίοδος διάρκειας του ΣΔΙΤ. Αυτά θα προέλθουν ως εξής: 520 εκατ. ευρώ απ’ τη μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα και λειτουργικά έξοδα), 210 εκατ. ευρώ από έσοδα από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο και 270 εκατ. ευρώ απ’ την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας. Σημειωτέον πως απ’ τα 127 κτίρια που χρησιμοποιεί σήμερα το Δημόσιο για τις υπηρεσίες που τελικά θα μεταφερθούν, τα 20 είναι ιδιοκτησίας του και τα υπόλοιπα 107 ιδιωτικά για τα οποία καταβάλει σήμερα μισθώματα άνω των 33 εκατ. ευρώ συνολικά κατ’ έτος.
dhmosionomiko-ofelos
«Έχουμε κάνει εδώ και 4 μήνες περίπου μία σοβαρή προετοιμασία γι αυτό το εμβληματικό πρότζεκτ που θα αλλάξει ριζικά του φυσιογνωμία του κέντρου της Αθήνας αλλά και του δήμου Δάφνης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπ. Παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακης Σκέρτσος. Όλοι είναι κερδισμένοι. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, το Δημόσιο, τα ΕΑΣ, οι πολίτες», συμπλήρωσε.

«Η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας μετά από πέντε χρόνια θα είναι πολύ καλύτερη, ελκυστική και βιώσιμη. Ανάπτυξη, πολύπλευρη και δημοκρατική για να έχουμε μία πόλη όπως την ονειρευόμαστε», σημείωσε.
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ
Τα δεδομένα του έργου

Απ’ την πλευρά του ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε κάποιες ουσιώδεις λεπτομέρειες που αφορούν το ίδιο το σχέδιο, το οποίο όπως αποκάλυψε, υπήρχε ως ιδέα απ’ την εποχή που η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως είτε η κατεδάφιση είτε η χρήση των υφιστάμενων κτιρίων στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ θα γίνει σε συνεννόηση με το Υπ. Πολιτισμού.
Συνολικά θα συντηρηθούν, αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν 25 κτίρια, των οποίων η ωφέλιμη επιφάνεια θα αυξηθεί εσωτερικά κατά 55%.

Θα προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,9 όταν ο χαμηλότερος στην περιοχή είναι 1,2, και το ποσοστό κάλυψης θα είναι 22% όταν στην περιοχή είναι 60%. Έτσι από τα συνολικά 155 στρέμματα θα δομηθούν τα 35 στρέμματα.

Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε επίσης και στο γεγονός των συγκοινωνιακών συνδέσεων υπογραμμίζοντας την αξία της παρουσίας του σταθμού Δάφνη του μετρό αλλά και των δρομολογίων του ΟΑΣΑ που κατόπιν των σχετικών μελετών που θα γίνουν θα πρέπει να αυξηθούν.

Στο χώρο θα κατασκευαστούν και δύο υπόγεια πάρκινγκ 1.170 θέσεων στάθμευσης συνολικά με τον κ. Παπαθανάση να τονίζει ότι «είναι τα τελείως απαραίτητα» αφού θέλουμε να στρέψουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σκέρτσος, που ρωτήθηκαν σχετικά, απέρριψαν ότι θα μεταφερθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου των Αθηνών στην περιοχή της Δάφνης.
αδωνις
Το πάρκο

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε πως θα αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων της περιοχής μέσα απ’ τα 80 στρέμματα που θα μετατραπούν σε πάρκο και τα 40 στρέμματα των κοινόχρηστων χώρων που θα φιλοξενούν μεταξύ άλλων πλατείες και παιδικές χαρές. «Το 77,4% της έκτασης θα είναι πράσινοι και κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς τοίχους να εμποδίζουν τους κατοίκους», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων 4.125 μέτρων και πεζόδρομου 8.800 μέτρων. «Θα είναι ένα ‘πνεύμονας’ 120 στρεμμάτων γης στην ‘καρδιά’ μιας αστικής περιοχής», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Ακόμα και τα κτίρια που θα κατασκευαστούν, όπως είπε, θα είναι βιοκλιματικά, επιτυγχάνοντας 74,2% μείωση των ενεργειακών τους αναγκών.
ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ
Η μεταφορά της ΕΑΣ και ο ρόλος του Υπ.Οικ.

Απ’ την πλευρά του το Υπ. Οικονομικών, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σταϊκούρας, αναλαμβάνει τη διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου των ΕΑΣ στο Υπουργείο Οικονομικών, αναθέτοντας μεταξύ άλλων την εκπόνηση μελέτης σε δυο ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές από το Μητρώο Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, για τον υπολογισμό της εύλογης αξίας του ακινήτου, την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΕΑΣ για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς της παραγωγικής διαδικασίας στο Λαύριο, καθώς και την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών, με κυριότερες τη μελέτη καταγραφής της παραγωγικής διαδικασίας και της μελέτης μετεγκατάστασης του εξοπλισμού, προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί τον στρατηγικό της ρόλο για την Εθνική Άμυνα και την Ελληνική Οικονομία.

Επίσης, αναλαμβάνει την υλοποίηση της πολεοδομικής ωρίμανσης του ακινήτου, δηλαδή την επιλογή της μεθόδου πολεοδόμησης, καθώς επίσης και την ανάθεση πολεοδομικής μελέτης, Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κυκλοφοριακής μελέτης και τέλος φυτοτεχνικής μελέτης.

Τέλος, αναλαμβάνει το συντονισμό της αξιοποίησης των ακινήτων που απελευθερώνονται από τη μεταφορά Υπουργείων και οργανισμών.

«Το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ «Ανδρέας Λεντάκης» αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της Δημόσιας Διοίκησης, με σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναμφισβήτητα πολλαπλά και μεγάλα οφέλη. Συνεπώς οφείλουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου το φιλόδοξο αυτό σχέδιο να καταστεί, σύντομα, πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
epirusblog.gr
5 of 5
ΠΥΡΚΑΛ: Αρχές του 2022 ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του μεγάλου κυβερνητικού πάρκου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7565573847543617811
item