Άρτα: Το άγαλμα του ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ αναγέρθη το 1930 με χρήματα μαθητών (φωτο) Άρτα: Το άγαλμα του ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ αναγέρθη το 1930 με χρήματα μαθητών (φωτο) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Το άγαλμα του ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ αναγέρθη το 1930 με χρήματα μαθητών (φωτο)

H προτομή του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία απέναντι από τα ΚΤΕΛ στη νότια είσοδο της Άρτας...

Είναι από μάρμαρο και κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Θωμά Θωμόπουλο. Τα χρήματα για την ανέγερση της προτομής συγκεντρώθηκαν με την πρωτοβουλία μαθητών, οι οποίοι θεώρησαν καθήκον τους και συνάμα πολιτιστικό γεγονός να τιμήσουν τον ποιητή στην πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή και που βρίσκεται ο τάφος του στο νεκροταφείο της.

Ο Κρυστάλλης πέθανε σαν σήμερα (22 Απριλίου 1894) από φυματίωση σε ηλικία 26 χρονών. Θεωρούμε ότι η προτομή τον αδικεί, γιατί δεν καταφέρει να αποδώσει το νεαρό της ηλικίας του. 

Ωστόσο, βρίσκουμε έξυπνη την ενσωμάτωση του σταυραετού στο κορμί του ποιητή, μια που το πουλί αυτό αναφέρεται στο πιο γνωστό του ποίημα και συμβολίζει τον πόθο του να ξαναβρεθεί ελεύθερος στα βουνά.

Υπάρχει επίσης ανάγλυφη σύνθεση με λύρα, γκλίτσα, φλογέρα αυλό και ανοικτό βιβλίο που γράφει «τα τραγούδια του χωριού και της στάνης 1894».

Picture
Όπως μας πληροφορεί η κα Ζηνοβία Μήτση, τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1930 ενώ η αρχική της θέση ήταν στην ίδια πλευρά της περιφερειακής οδού κοντά στο ναό των Αγίων Θεοδώρων. 
Δίπλα λειτούργησε το εξοχικό κέντρο Κρυστάλλης που γνώρισε δόξες με τραπέζια απέναντι στην όχθη του Αράχθου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μέχρι τις αρχές του 60, οπότε γκρεμίστηκε για τη διάνοιξη της περιφερειακής οδού.

Όταν η προτομή μεταφέρθηκε με διαφορετικό βάθρο στην σημερινή της θέση, εκεί που βρίσκονταν παλιότερα κατασκευάστηκε από τσιμέντο ένα κτήριο αμφιβόλου αισθητικής, αναψυκτήριο και εστιατόριο, που γρήγορα παρήκμασε και γκρεμίστηκε για να περάσει από κει ο δρόμος που ενώνει τις οδούς Τζουμέρκων και Βασιλέως Κωνσταντίνου με την περιφερειακή.
Picture
Picture
Η πλατεία Κρυστάλλη από την Έκθεση Μοντελισμού στον Επιμελητήριο Άρτας

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Το άγαλμα του ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ αναγέρθη το 1930 με χρήματα μαθητών (φωτο)
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2877751164902076899
Σχόλια
item