Προβληματίζουν τα κορωνοπάρτι, σύσκεψη στο Μαξίμου -Προς Πάσχα στην πόλη και άνοιγμα εστίασης στις 10 Μαΐου

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχουν μετατραπεί τα κορωνοπάρτι στις πλατείες της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα οργανώνονται υπαίθρια πάρτι στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες νέοι αψηφώντας τα μέτρα. Ποτά, μουσική με την συμμετοχή dj και χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας. Την ίδια ώρα η πολιτεία μοιάζει να παρακολουθεί χωρίς να έχει βρει τρόπο αντίδρασης την  αμφισβήτηση των περιορισμών. 

Όταν την Παρασκευή η αστυνομία επιχείρησε την «κατάληψη» της πλατείας Βαρνάβα για να προλάβει το πάρτι, αυτό μεταφέρθηκε στην πλατεία Κυψέλης, ενώ και σε άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας επικράτησε η ίδια εικόνα.

Η εκτίμηση είναι ότι η παρέμβαση της αστυνομίας ίσως να είχε χειρότερα αποτελέσματα. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επεδίωκαν επεισόδια και κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία, ενώ μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη λειτουργούν αποτρεπτικά για τέτοιες παρεμβάσεις. 

Θυμίζουν επίσης, ότι παρόμοια γεγονότα ζήσαμε στις αρχές του περσινού καλοκαιριού στην Αγία Παρασκευή και άλλες πλατείες.

Κουβέντα για τα κορωνοπάρτι στου Μαξίμου

Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο συγχρωτισμός που παρατηρείται θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Επίσης, δημιουργούν αντιδράσεις σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που τηρούν τα μέτρα και έχουν κουραστεί από το πολύμηνο lockdown. 

Ο φόβος ενός πισωγυρίσματος είναι υπαρκτός, αν δεν περιοριστούν οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, που εκδηλώνονται. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων αναμένεται να γίνουν και σε άλλα σημεία επιχειρήσεις παρόμοιες με τον αποκλεισμό της πλατείας Βαρνάβα, ενώ θα ενταθεί η προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές. 

Απομακρύνεται το σενάριο για την έξοδο του Πάσχα

Ο γρίφος μοιάζει δυσεπίλυτος καθώς στην εξίσωση προστίθεται το Πάσχα. Το σενάριο για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων απομακρύνεται, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό και την πίεση στο ΕΣΥ να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο. 

Η ματαίωση της προσδοκίας που είχε δημιουργηθεί για Πάσχα στο χωριό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα της κοινωνίας και θα χρειαστεί διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Κανένας δεν θα ήθελε να δει ουρές στα διόδια με κάποιους -κατά αντιστοιχία όσων συμβαίνουν στις πλατείες- να επιχειρούν να φύγουν από τα αστικά κέντρα, παρά την απαγόρευση. 

Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχει συζητηθεί άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τις 10 Μαΐου  

Όσον αφορά τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση από τα κορωνοπάρτι με τους πολίτες να μπορούν να βγουν για ποτό ή φαγητό σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Μάλιστα, αναρωτιόνταν πως θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για κάτι τέτοιο η Επιτροπή, όταν, μόλις την περασμένη Παρασκευή, αρνήθηκε να ανοίξει χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο.

Ο προγραμματισμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα σχολεία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μια ξαφνική έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και να ακυρώσει την επαναλειτουργία των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου «για λίγες ημέρες στο χωριό».


epirusblog.gr
5 of 5
Προβληματίζουν τα κορωνοπάρτι, σύσκεψη στο Μαξίμου -Προς Πάσχα στην πόλη και άνοιγμα εστίασης στις 10 Μαΐου
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4222048297833401172
item