Άρτα: Το βίντεο - αφιέρωμα της εφορείας αρχαιοτήτων Άρτας στην Άγία Θεοδώρα Άρτας (vid)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχοντας στον εορτασμό της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας κοινοποιεί βίντεο  με τίτλο: «Η Αγία Θεοδώρα της Άρτας» ...

Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Άρτας  που τιμάται σήμερα στη μνήμη της πολιούχου αγίας της πόλης.

Στο ναό αυτό μόνασε η Θεοδώρα, σύζυγος του ηγεμόνα του μεσαιωνικού κράτους της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα και μητέρα του Νικηφόρου Α΄ Κομνηνού Δούκα.

Ο ναός είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης  ξυλόστεγης  βασιλικής. 

Έχει ανεγερθεί στη θέση δημόσιου κτιρίου κλασικών χρόνων, το οποίο ταυτίζεται με το Πρυτανείο της αρχαίας Αμβρακίας, αρχιτεκτονικά λείψανα του οποίου ήρθαν στο φως σε ανασκαφή βορειοδυτικά του ναού.

Στην ανατολική και δυτική πλευρά υψώνονται δύο ψηλά αετώματα που αποτελούν χαρακτηριστική αρχιτεκτονική ιδιομορφία της περιόδου. Οι τοίχοι του νάρθηκα και των αετωμάτων του ναού κοσμούνται με πλήθος κεραμοπλαστικών κοσμημάτων.

Τον γλυπτό διάκοσμο του ναού αποτελούν οι κίονες με τα περίτεχνα κιονόκρανά τους, το μαρμάρινο τέμπλο και ο τάφος της Αγίας Θεοδώρας.

Τα οστά της Αγίας βρίσκονται σε αργυρή λάρνακα στο χώρο του Διακονικού.

Στο δάπεδο του κεντρικού κλίτους του ναού διατηρείται το αρχικό μαρμάρινο ομφάλιο του ναού, το οποίο εντυπωσιάζει για την τεχνική αρτιότητά του και την πολυχρωμία του. 

Οι βυζαντινές τοιχογραφίες σώζονται σήμερα αποσπασματικά κυρίως στο Διακονικό και στο Νάρθηκα. Σπάνια παράσταση αποτελεί η καταδίωξη ενός κενταύρου από έναν ιππέα, στο κάτω μέρος του βόρειου τοίχου. Ο ναός αγιογραφήθηκε εκ νέου τον 18ο αιώνα.

Σε μικρή απόσταση και στη νότια πλευρά του ναού διατηρείται ο βυζαντινός πυλώνας του μοναστηριού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους λιγοστούς βυζαντινούς πυλώνες που σώζονται μέχρι σήμερα και χρονολογείται στα μέσα του 13ου αιώνα. 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΙΔΕΑ

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη  ΕΦ.Α. ΑΡΤΑΣ 
ΚΕΙΜΕΝΑ
Λάμπρος Νούτσος
Αρχαιολόγος
DRONE OPERATOR
Ιωάννης Παπαλέξης
Πολιτικός Μηχανικός
Filmed, edited & music by
Κωνσταντίνος Υψηλός
Συντηρητής Αρχαιοτήτων
Filmed, edited & music by
Κωνσταντίνος Υψηλός
Συντηρητής Αρχαιοτήτων
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Το βίντεο - αφιέρωμα της εφορείας αρχαιοτήτων Άρτας στην Άγία Θεοδώρα Άρτας (vid)
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7987502487802759237
item