Άρτα: Ενα πολεμικό αεροσκάφος και για τον Άρτινό ήρωα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ Άρτα: Ενα πολεμικό αεροσκάφος και για τον Άρτινό ήρωα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Ενα πολεμικό αεροσκάφος και για τον Άρτινό ήρωα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Σύλλογο Φιλων Βυζαντινού Ναού Αγ. Θεοδώρας Άρτας...

Ένα πολεμικό Mirage F1, έφτασε αυτές της μέρες στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, το χωριό καταγωγής του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε την ζωή του στην πτώση Mirage 2000-5 στις 12 Απριλίου 2018. 

Η πολεμική αεροπορία για να τιμήσει τον χαμό του ήρωα, ξεκίνησε ήδη την τοποθέτηση ένός αεροσκάφους mirage F1 προς τιμή του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου στο τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι.


Με αφορμή το παραπάνω γεγονός ο Σύλλογος Φιλων Βυζαντινού Ναού Αγ. Θεοδώρας Άρτας με ανάρτησή του στη σελίδα που διατηρεί στο facebook, απευθύνεται προς τους Βουλευτές της Άρτας, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Αρταίων και προτείνει να τοποθετηθεί ένα πολεμικό αεροσκάφος σε έναν από τους δύο κυκλικούς κόμβους που κατασκευάζονται στην Άρτα και για τον δικό μας, ηρωικό πιλότο, τον Αναστάσιο Μπαλατσούκα.

Ο Σύλλογος γράφει συγκεκριμένα: "Πρός  Βουλευτές Νομού - Αντιπεριφερειάρχη Άρτας - Δήμαρχο Άρτας - Περιφερειάρχη Ηπείρου . Ένα Mirage F1 έφτασε στο Μορφοβούνι, το χωριό καταγωγής του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον) Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε την ζωή του στην πτώση Mirage.  Για τον Δικό μας Ήρωα σε έναν από τους δύο κυκλικούς κόμβους που κατασκευάζονται δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο ......"

Ο Αναστάσης Μπαλατσούκας, γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1977 και ήταν το δευτερότοκο παιδί της τρίτεκνης οικογένειας του Χριστόφορου και της Ντίνας (η μητέρα του είχε καταγωγή από την Μικροσπηλιά), εγγόνι της Κατίνας του Πατσιόγα από τη Νεράιδα.

Από μικρό παιδί του άρεσαν τα αεροπλάνα και έπαιζε ολημερίς με αυτά. Και κάποια μέρα ήθελε να πετάξει σαν τον αετό, λεύτερος και δυνατός. Μπήκε στην σχολή Ικάρων το 1997 και για 13 ολόκληρα χρόνια διέσχιζε τους ελληνικούς ουρανούς. Ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο έμπειρους χειριστές των F-16. Τον χαίρονταν οι δικοί του, τον αγαπούσαν οι φίλοι του και τον θαύμαζαν όσοι τον ήξεραν.

Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων το 1997 και αποφοίτησε το 2001, οπότε τοποθετήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, για εκπαίδευση στα αεροσκάφη Τ-2.

Τον Αύγουστο 2002, μετατέθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, όπου εκπαιδεύτηκε στα αεροσκάφη Α-7, για να επανδρώσει την 335 Μοίρα.

Τον Ιανουάριο 2006 τοποθετήθηκε στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου εκπαιδεύτηκε στα νέο-παραληφθέντα αεροσκάφη F-16 Block 52 plus, ενώ με το πέρας της εκπαίδευσής του παρουσιάστηκε στην 340 Μοίρα.

Ο 33χρονος Σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας,ήταν έμπειρος πιλότος, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.202 εκ των οποίων οι 580 ώρες σε F-16.

Η μοιραία πτήση

Στις 26 Αυγούστου 2010, οι  Σμηναγοί Αναστάσιος Μπαλατσούκας και Ιωσήφ Αναστασάκης προγραμματίστηκαν για εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού εναντίον εικονικού στόχου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σε συνεργασία με άλλα δύο F-16 που θα τους αναχαίτιζαν. 

Κατά τη διάρκεια των ελιγμών για αντιμετώπιση των «αντίπαλων» αεροσκαφών, κι ενώ πετούσαν δυτικά της νήσου Χρυσή,ένας λάθος χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στον αέρα ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16, της 115 Πτέρυγας Μάχης. 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Αναστάσιο Μπαλατσούκα , χτύπησε από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης.

Ο θάνατος του Μπαλατσούκα ήταν ακαριαίος ενώ ο Ιωσήφ Αναστασάκης τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα. 

Στις 28 Αυγούστου 2010 σύσσωμος ο λαός της Άρτας έδωσε το παρών στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για να αποχαιρετήσει τον Αρτινό ήρωα Αναστάσιο Μπαλατσούκα. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν εκατοντάδες συμπολίτες, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι του. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης.

Ο Αναστάσιος Μπαλατσούκας έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα σε ηλικία 33 ετών αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και το νεογέννητο κοριτσάκι του.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ενα πολεμικό αεροσκάφος και για τον Άρτινό ήρωα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1830751108771627117
Σχόλια
item