Άρτα: Τρ. Αλμπάνης - «Αν τα τμήματα της Άρτας δεν επιδείξουν εξωστρέφεια, τότε κινδυνεύουν να μην έχουν φοιτητές!»

Με το νέο νόμο Κεραμέως, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα χάσει το 21% των φοιτητών του, με έντονο τον κίνδυνο για το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Πληροφορικής που εδρεύουν στην Άρτα!

Τη συνδρομή του Δήμου Αρταίων για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζήτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που την Τετάρτη το απόγευμα συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Ο κ. Αλμπάνης παίρνοντας το λόγο, τόνισε “Είμαστε το τέταρτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, όμως λόγω πανδημίας φαίνεται ότι τον τελευταίο χρόνο μόνο ένας μικρός αριθμός φοιτητών συμμετέχει. 

Το Πανεπιστήμιό μας διακρίνεται στην έρευνα, ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταγράφεται στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων του ευρωπαϊκού χώρου, πρόκειται για μια επιτυχία που έχει να κάνει με την ιστορική διαδρομή του πανεπιστημίου μας, αλλά και τις δυνατότητες τις οποίες έχει. 

Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων, περίπου το 80%, γίνεται εξ’ αποστάσεως, οπότε υπάρχει ένα πρόβλημα στην ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως σε όλα τα ιδρύματα. 

Στα εργαστηριακά μαθήματα, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση κι αυτό ανησυχεί ιδιαιτέρως τους σπουδαστές, μιας που συσσωρεύονται μαθήματα από προηγούμενα εξάμηνα. 

Έχουμε πάρει την απόφαση το Πανεπιστήμιο σταδιακά να ανοίγει, όμως για να ανοίξει θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας, αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του προσωπικού θα πρέπει να εμβολιαστεί, κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικία καθηγητές, καθώς επίσης και να έχουμε μια προμήθεια rapid tests, για τους φοιτητές που έρχονται στα εργαστήρια. 

Κι εκεί χρειαζόμαστε τη συνδρομή σας. Εφόσον το επιτρέψει λοιπόν ο ΕΟΔΥ, από το Μάιο ελπίζουμε να ανοίξει το Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές να είναι πίσω.

Όσον αφορά τα τρία τμήματα στην Άρτα, θεωρώ ότι το Τμήμα Γεωπονίας έχει επαρκέστατο προσωπικό για το νέο ακαδημαϊκό έτος, όμως η φοιτητική μέριμνα στην Άρτα αλλά και στην Πρέβεζα χρειάζεται περισσότερη στήριξη. 

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών επαναλαμβάνω ότι θα μείνει στην Άρτα, αφού έχει συνδεθεί ιστορικά με την Άρτα. Άλλο ένα πρόβλημα είναι η αλλαγή βάσης εισαγωγής των φοιτητών στα πανεπιστήμια. 

Η εκτίμηση είναι ότι αν εφαρμοστεί έτσι ακριβώς όπως έχει ψηφιστεί ο νόμος, ένας πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών θα μείνει απ’ έξω. Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο κίνδυνος είναι ότι θα χάσει περίπου το 21 % των φοιτητών του. 

Για την Άρτα, το πρόβλημα εστιάζεται στο Τμήμα Γεωπονίας, αλλά ταυτόχρονα θα αποδυναμωθεί και το Τμήμα Πληροφορικής. 

Με το νέο νόμο Κεραμέως θεωρούμε ότι το Τμήμα Γεωπονίας κινδυνεύει, οπότε αυτό που πρέπει να αναδείξουν οι συνάδελφοι στο Τμήμα Γεωπονίας, αλλά και εμείς ως Διοίκηση, όπως και ο Δήμος Αρταίων, είναι ότι το Τμήμα Γεωπονίας είναι μια στρατηγική επιλογή για την Ήπειρο και ως τέτοιο πρέπει να στηριχτεί.

Επίσης, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είναι ένα τμήμα που έχει υψηλή ποιότητα και ως τέτοιο θα πρέπει να στηριχτεί. Θα πρέπει τα συγκεκριμένα τμήματα να βγάλουν προς τα έξω μια εξωστρέφεια προς όλη την κοινωνία της Ηπείρου, για το πόσο σημαντικά είναι για την οικονομία της περιοχής αλλά και για τους νέους ανθρώπους. 

Όσον αφορά την προβολή των εν λόγω τμημάτων, τα τμήματα αυτά ετοιμάζουν υλικό που θα σταλεί μέσω του Περιφερειακού Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλα τα λύκεια της Ηπείρου, καθώς και της Κέρκυρας και της Λευκάδας, ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές να ενημερωθούν για τα τμήματα και τις δυνατότητες που προσφέρουν. 

Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι θα ήταν καλό να επανασχεδιαστεί η τουριστική προβολή της Άρτας, περιλαμβάνοντας τα τμήματα αυτά, δηλαδή να υπάρξει προβολή του τί μπορεί να προσφέρει η πόλη της Άρτας στους νέους ανθρώπους, ότι η Άρτα έχει πανεπιστήμιο το οποίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 

Αυτό ωστόσο που απαιτείται άμεσα είναι μια παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας ότι τα τμήματα στην Άρτα (όπως και στην Πρέβεζα αλλά και δύο στα Ιωάννινα) είναι νέα τμήματα, θα πρέπει να τους δοθεί χρόνος και να βρεθεί ένας τρόπος να έχουν φοιτητές κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του μεγάλου αριθμού εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια. 

Οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες τα τελευταία χρόνια για όλες τις οικογένειες, κι όμως, μου κάνει εντύπωση ότι παιδιά από την Ήπειρο επιλέγουν την Γεωπονική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης πολύ περισσότερο απ’ ότι της Ηπείρου. Γι’ αυτό πρέπει κι εμείς αλλά και η τοπική κοινωνία ότι πρέπει να δούμε το μέλλον μας στην Ήπειρο”.

“Κάποια πράγματα στη ζωή δεν χαρίζονται, διεκδικούνται και θα πρέπει να έχουμε ανταγωνιστικές σχολές. Θα στηρίξουμε τα Τμήματα της Άρτας και με τα δυο μας χέρια”, τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε φοιτητές, γι’ αυτό και όλοι οι φορείς, Δήμος, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο πρέπει να διεκδικήσουμε”. 

Άλλο ένα πρόβλημα που επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η έλλειψη χώρων (αιθουσών) για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. 

Ο Δήμαρχος Αρταίων επέμεινε ότι νέα κτίρια πρέπει να γίνουν μέσα στο campus της Πανεπιστημιούπολης στους Κωστακούς Άρτας κι όχι σε άλλο χώρο μέσα στην πόλη της Άρτας, διότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η πανεπιστημιούπολη της Άρτας. 

Όσον αφορά τα κτίρια που χρειάζεται το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι υπάρχει πολύς χώρος στο campus Κωστακιών για να γίνουν εκεί νέα κτίρια, να χωροθετηθούν και μετά να αναζητηθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις με τη συνδρομή και του Δήμου Αρταίων. 

Από την πλευρά του, ο κ. Αλμπάνης εξήγησε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου έχει μελετήσει και έχει χωροθετήσει ήδη τα κτίρια για τις σχολές στην Άρτα κι ευχαρίστως θα δεχτεί το Πανεπιστήμιο τη συνδρομή του Δήμου Αρταίων για να βρεθεί χρηματοδότηση. 

Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι ο Δήμος Αρταίων θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο να διεκδικήσει κονδύλια μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, εφόσον το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι έτοιμο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για αναζήτηση χρηματοδότησης, κι ότι προσωρινά, αν χρειαστεί, θα βρεθούν χώροι αλλού σε συζήτηση και με την Περιφέρεια Ηπείρου για να φιλοξενηθούν εκεί οι σπουδαστές για να συνεχίσουν τα μαθήματά τους, μέχρι να γίνουν τα νέα κτίρια στο campus.


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Τρ. Αλμπάνης - «Αν τα τμήματα της Άρτας δεν επιδείξουν εξωστρέφεια, τότε κινδυνεύουν να μην έχουν φοιτητές!»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4588029208755271149
item