Είναι από τις εικόνες που χαράσσονται στη συλλογική μνήμη: η στρατιωτική πομπή που μετέφερε έξω από το Μπέργκαμο χιλιάδες φέρετρα, αφού τα νεκροταφεία της περιοχής είχαν πλέον γεμίσει.

Η φράση «μην γίνουμε Μπέργκαμο» θυμίζει την τραγωδία που έζησε αυτή η πόλη της Ιταλίας με τον κορονοϊό, και, καθώς η χώρα τιμά σήμερα τη μνήμη όλων των θυμάτων της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στο Μπέργκαμο, ένα χρόνο ακριβώς μετά από την κορύφωση του δράματος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πήρε μέρος στην τελετή μνήμης για τα θύματα του κορονοϊού και δήλωσε: «Υποσχόμαστε στους ηλικιωμένους μας ότι οι ασθενέστεροι δεν θα μείνουν ποτέ πια απροστάτευτοι. 

Το δάσος που φυτεύουμε σήμερα στην πόλη αυτή, είναι και σύμβολο μιας νέας αρχής», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Η μνήμη δεν πρέπει να εξασθενήσει. Μόνον με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές για την υγεία και την εργασία των πολιτών μας» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «το Μπεργκαμο έζησε τρομερές στιγμές» και ότι έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων η εικόνα της πομπής στρατιωτικών οχημάτων που, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, μετέφερε τα φέρετρα θυμάτων του κορονοϊού σε άλλες περιοχές της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε: «όποια και να είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εμείς θα συνεχίσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού με αμείωτο ρυθμό και βάσει των στόχων που έχουμε θέσει. Θέλουμε να χορηγηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Ο Ντράγκι, τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η αύξηση ορισμένων σκευασμάτων θα καλύψει την ενδεχόμενη μείωση άλλων εμβολίων και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ελήφθησαν ήδη καθοριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά εκείνους που δεν σέβονται τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί».

Οι τελετές μήνης άρχισαν και στο Μιλάνο, με την συμμετοχή του δημάρχου Μπέπε Σάλα και της περιφέρειας της Λομβαρδίας: Καθ΄όλη την ημέρα, στα κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης οι ιταλικές και ευρωπαϊκές σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

epirusblog.gr
5 of 5

epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5089825701466153643
item