Γιάννενα: Διαφωνεί με τα νέα μέτρα ο Εμπορικό Σύλλογος

Στα όρια της αντοχής του έχει φτάσει και ο εμπορικός κόσμος μετά το νέο «λουκέτο» στο λιανεμπόριο τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού.

Για συνεχιζόμενο «εμπαιγμό» προς τους μικρούς εμπόρους κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως το νέο lockdown «σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό μας».

Ο Εμπορικός Σύλλογος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την τακτική της απουσίας ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, της άρνησης της να το ενισχύσει με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, της απουσίας μέτρων προληπτικού ελέγχου στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και πως ρίχνει την ευθύνη της διασποράς του ιού στις μικρές επιχειρήσεις, περιορίζοντας ακόμη και τους ελάχιστους τζίρους.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος επαναλαμβάνει ότι τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το φάρμακο διά πάσαν νόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. 

Δεν μπορεί να μας κουνάει το δάκτυλο και να συνεχίζει να κλίνει την “ατομική ευθύνη” σε όλες τις πτώσεις, ενώ, ταυτόχρονα, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό οικονομικό μέτρο για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που έχουν φτάσει σε αυτή τη δεινή κατάσταση», σημειώνει ο Εμπορικό Σύλλογος.

Παράλληλα, καλεί τους επαγγελματίες να διεκδικήσουν την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επίταξη των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού 1.000 ευρώ τον μήνα, για όλους τους επαγγελματίες και για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Τι ισχύει για click away και click inside

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων, ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει πως στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία του click away. 


Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία click inside.


Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. 


Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.


Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. 


Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.


Το ωράριο λειτουργίας που ισχύει γι’ αυτό το επίπεδο και συστήνει να ακολουθήσουν τα καταστήματα εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις.


Με βάση τα παραπάνω προτείνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ως εξής: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 9:00-14:30 και Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 και 17:30-20:30.


Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Διαφωνεί με τα νέα μέτρα ο Εμπορικό Σύλλογος
epirusblog.gr
5 of 5
item