Γιάννενα: Λίγο πριν το «βαθύ κόκκινο» παραμένουν τα Γιάννενα

Η επιδημιολογική επιβάρυνση της Ηπείρου, με το συνεχή μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται σε καθημερινή βάση δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό και απλά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται στο όριο για την ένταξή του και αυτός στο «βαθύ κόκκινο».

Χθες ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά στην Ήπειρο ήταν 34, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από τη Θεσπρωτία 9 και από 2 σε Πρέβεζα - Άρτα. 

Οι αριθμοί αυτοί δεν μπορεί να συμβάλλουν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων καθώς συνήθως τα Σαββατοκύριακα -όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα- διενεργούνται πολύ λιγότερα τεστ.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Μέσος Όρος στο νομό Ιωαννίνων είναι 22,71 σε Άρτα - Θεσπρωτία 7,00 και στην Πρέβεζα 2,29.

Η κατάσταση όμως αποτυπώνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χθες το πρωί, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το βράδυ. 

Σύμφωνα με αυτά τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ήπειρο ήταν 422, οι νοσηλείες 98 και σε απομόνωση κατ΄ οίκον ήταν 324 άτομα.

Κατά Π.Ε. τα ενεργά κρούσματα είναι: Άρτα 85, Θεσπρωτία 94, Γιάννενα 220 και Πρέβεζα 23.

Λίγο πρίν το «βαθύ κόκκινο»
Αναλύοντας την κατάσταση εκείνο που μπορεί κανείς να υποθέσει για τα Γιάννενα, είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν αποφύγει «το βαθύ κόκκινο» εξαιτίας της ευχέρειας που υπάρχει ακόμη στα δύο νοσοκομεία για υποδοχή και νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Η ανησυχία όμως ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει καθώς διαπιστώνονται πολλές διάσπαρτες εστίες κορωνοϊού και χαλάρωσης των μέτρων. 

Αν μάλιστα κρίνει κανείς από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ, υπάρχει προβληματισμός και για την κατάσταση που μπορεί να έχει προκύψει και σε άλλες περιοχές εκτός των ήδη γνωστών (π.χ. Ζίτσα, Κόνιτσα) του νομού Ιωαννίνων. 

Χθες έγινε ανοικτή δειγματοληψία στους Λογγάδες, αύριο οργανώνεται αντίστοιχη στο Μέτσοβο, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέα σε οικισμούς Ρομά.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών, που εντοπίζεται και στην Ήπειρο, είναι η οικογενειακή διασπορά της κορωνοϊού, που προσθέτει πολλά διαδοχικά κρούσματα στη λίστα.

Οι έλεγχοι
Αν και η κίνηση στην πόλη έχει περιοριστεί αισθητά μετά το κλείσιμο των καταστημάτων για ελεύθερη πρόσβαση, δεν συμβαίνει το ίδιο περιφερειακά και σε πολλά χωριά καθώς -όπως επισημαίνουν αναγνώστες μας- τα μέτρα έχουν χαλαρώσει πολύ περισσότερο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως εκεί όπου λειτουργούν «με πακέτο» καφενεία ή καφετέριες και λιγότερο σε άλλες δραστηριότητες. 

Τα «τσουχτερά» πρόστιμα δεν εμποδίζουν όμως και καταστηματάρχες σε «κόκκινες» περιοχές να αψηφούν τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. 

Στην Άρτα αστυνομικοί εντόπισαν καφενείο στο οποίο υπήρχαν εντός του πέντε πελάτες, επιβάλλοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας 15 ημερών και στον κάθε πελάτη από 300 ευρώ πρόστιμο.

Την Κυριακή σε όλη την Ήπειρο βεβαιώθηκαν 74 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση, εκ των οποίων οι 20 στην Άρτα, οι 9 στη Θεσπρωτία, οι 26 στα Γιάννενα και οι 19 στην Πρέβεζα.

Επίσης σε 27 επιβλήθηκε πρόστιμο για μη χρήση μάσκας, εκ των οποίων 12 σε Άρτα, 6 σε Θεσπρωτία, 8 σε Ιωάννινα και 1 στην Πρέβεζα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.165 θετικά κρούσματα με μικρό όμως αριθμό ελέγχων. Η πίεση που αισθάνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη καθώς πανελλαδικά έγιναν 337 εισαγωγές νέων ασθενών, οι διασωληνωθέντες ανέβηκαν στους 477 και οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 39. 

Τα περισσότερα κρούσματα για μια ακόμη ημέρα καταγράφηκαν στην Αττική (556) και ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 108.

Στην επόμενη πεντάδα βρίσκονται οι περιοχές: Αχαΐα 79, Λάρισα 45, Κορινθία 28, Ηράκλειο 26, Ιωάννινα 21.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Λίγο πριν το «βαθύ κόκκινο» παραμένουν τα Γιάννενα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1613632478740632806
item