Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε & γιατί παραδοσιακά σήμερα ψήνουμε κρέας στη σχάρα

Μπορεί η φετινή Τσικνοπέμπτη να είναι διαφορετική από τις άλλες, να μην μπορούμε να πάμε σε ταβέρνες ή και σε φίλους ή να καλέσουμε σπίτι κόσμο και να διασκεδάσουμε, ωστόσο η ημέρα “επιβάλλει” κρέας στη σχάρα και τις ανάλογες… μυρωδιές βεβαίως, έστω και μέσα στο σπίτι, οικογενειακά.

Και μπορεί όλοι σήμερα να ψήνουν και να τρώνε κρέας, ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από που προήλθε αυτό το έθιμο! Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν τα… παϊδάκια, αλλά η τσίκνα. Και δείτε το γιατί…

Να μυρίσει το σπίτι, κυρίως βούτυρο καμένο, γι’ αυτό και οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα ή τον ταπεινό σιμιγδαλένιο χαλβά.

Η πολυφαγία και το ποτό που συνοδεύει το σημερινό τραπέζι, είναι χαρακτηριστικά της ημέρας -αν όχι της φετινής, της Τσικνοπέμπτης γενικότερα. Σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδυάζονται με την χριστιανική παράδοση, οπότε και σηματοδοτούν την προετοιμασία για την Μεγάλη Σαρακοστή.

Οι μυρωδιές από την κουζίνα “ξορκίζουν” το κακό και φέρνουν κόσμο στο σπίτι.

Στην πορεία των χρόνων, κάθε τόπος ανέπτυξε και τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα για την ημέρα.

Κρέας στη σχάρα, Τσικνοπέμπτη

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Έθιμα την Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα

Πέρα από το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων, κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη που τα τηρεί κάθε χρόνο εκτός φυσικά από φέτος!

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό και πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας. -

Τσικνοπέμπτη Κέρκυρα

Πάτρα

Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σαν την τρελή στο λιμάνι. 

Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.

Σέρρες

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους!

Τσικνοπέμπτη Σέρρες

Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Θήβα

Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Ίος

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.

Πόρος

Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Τσικνοπέμπτη, κρέας στη σχάρα

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό!

epirusblog.gr
5 of 5
Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε & γιατί παραδοσιακά σήμερα ψήνουμε κρέας στη σχάρα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 521365273595419143
item