Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μισέλ και φον ντερ Λάιεν ενόψει Συνόδου Κορυφής Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μισέλ και φον ντερ Λάιεν ενόψει Συνόδου Κορυφής | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μισέλ και φον ντερ Λάιεν ενόψει Συνόδου Κορυφής

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Συγκεκριμένα, περί τις 14:15 ώρα Ελλάδος οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών θα συνομιλήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα από τα θέματα της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Η τηλεδιάσκεψη έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι ευρωτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται δύσκολες. 

Όπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος, μπορεί να διαπιστώθηκαν θετικές ενδείξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας.

Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν στην ατζέντα ενδεχόμενο η τηλεδιάσκεψη να μετουσιωθεί σε μελλοντική επίσκεψη των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών στην Άγκυρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε σχετικά με την κατεύθυνση της έκθεσης ότι η σχέση ΕΕ – Τουρκίας είναι «σχέση-κλειδί» και η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας «μείζων εταίρος», αλλά «κρίσιμος εταίρος», καθώς παραμένει και υποψήφια προς ένταξη χώρα. 

Εκτίμησε μάλιστα ότι σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν, «υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα» ανάμεσα στα κράτη-μέλη για τον τρόπο αντιμετώπισης της Άγκυρας, από τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βελτιωθεί. 

Όπως πρόσθεσε πάντως, «η Τουρκία θα πρέπει να κάνει αρκετά ακόμη βήματα προτού μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία πραγματικά θετική δέσμευση». Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις από τις εξελίξεις στο Κυπριακό που απασχολεί πολύ την ΕΕ.
epirusblog.gr
5 of 5
Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μισέλ και φον ντερ Λάιεν ενόψει Συνόδου Κορυφής
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2286553125114438777
Σχόλια
item