Γιάννενα: Θέλουν το κτίριο της Δομπόλη να γίνει Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης!

Μακριά προβλέπεται η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος της οδού Δομπόλη, που επί τρεις δεκαετίες περίπου στέγασε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Χθες επανήλθαν οι πολίτες οι οποίοι είναι της άποψης ότι το κτίριο πρέπει να μετατραπεί σε Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης. 

Σε ψήφισμά τους παραθέτουν αναλυτικά τους λόγους που δεν επιτρέπουν τη μετατροπή του κτιρίου σε δημαρχείο, αλλά και τα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της στέγασης σ’ αυτό του ΚΕΜΟΝΤΕ, ενώ δεν παραλείπουν να «αποδημήσουν» και την πρόταση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη στέγαση των δύο μουσείων του ιδρύματος.

Σημειώνεται εδώ ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή υπογραφών μέσω του διαδικτύου υπέρ της λύσης του Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο, όπως σημειώνουν, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το μουσείο!

Τα επιχειρήματα
Συγκεκριμένα επιχειρήματα επικαλούνται οι υπογράφοντες το ψήφισμα για το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να στηρίξουν την άποψή τους ότι πρέπει να μετατραπεί σε Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης.

Όπως αναφέρουν, το κτίριο της Δομπόλη θεωρείται σύμβολο πνευματικότητας που ταυτίζεται με τη σύγχρονη Ιστορία της πόλης, είναι λαμπρό δείγμα δωρικού ελληνικού μοντερνισμού και αποτελεί μοναδικό συνδυασμό αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής ένταξης στο τοπίο και στον ιστό της πόλεως. 

Παράλληλα, επειδή κάθε εργάσιμη, για γραφειοκρατικές υποθέσεις, εισέρχονται περίπου 1.000 πολίτες στα γραφεία της Εφορίας και του Μηχανολογικού, τονίζουν πως αυτοί θα είναι εν δυνάμει επισκέπτες του ΚΕΜΟΝΤΕ, ενώ σημειώνουν πως οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου της Ζωσιμαίας που εδράζεται στο ίδιο συγκρότημα θα μπορούν να είναι μαθητευόμενοι και μελλοντικοί συνεργάτες του Κέντρου.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι αίθουσες του κτιρίου, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, μετατρέπονται ιδανικά σε αίθουσες Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης!

Και οι προτάσεις
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υπογράφοντες το ψήφισμα δηλώνουν τη βούλησή τους να μετατραπεί το υπάρχον κτίσμα σε Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης, που στο μέλλον θα συνυπάρχει αρμονικά και με τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες και με το Πειραματικό Γυμνάσιο και προτρέπουν τον Δήμο Ιωαννιτών να μην βραδυπορήσει άλλο, αλλά να εντείνει τις προσπάθειές του για να αποκτήσει ο Δήμος την κυριότητα του κτίσματος και να πράξει τα δέοντα για την κατασκευή του ΚΕΜΟΝΤΕ. 

Προτείνουν δε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της κατασκευής του Κέντρου, τόσο στην αίθουσα Τελετών και στο Μεγάλο Αμφιθέατρο, όσο και στις παρακείμενες πτέρυγες, υπό την διακριτική εποπτεία του Δήμου, της Αρχιτεκτονικής σχολής, της Καλών Τεχνών, του Πειραματικού Γυμνασίου και του Πνευματικού Κέντρου, να συντελούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και εκθέσεις ώστε, όπως σημειώνουν, «σταδιακά, τόσο το παλιό κτίριο όσο και το νέο πολυεπίπεδο ΚΕΜΟΝΤΕ να ενταχθούν αρμονικά στον πνευματικό ιστό της πόλεως».

«Όχι» σε δημαρχείο
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της λύσης του Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης, το κτίριο της Δομπόλη δεν ενδείκνυται για χρήση ως δημαρχείο. Καταρχήν, όπως σημειώνουν στο ψήφισμά τους, αν μετατραπεί σε χρηστικό κτίριο θα χάσει την πνευματική του ταυτότητα, προσθέτοντας πως «το νέο δημαρχείο θα είναι κτίριο γραφειοκρατικών υποθέσεων και όχι το καθολικό κτίριο του Δήμου». 

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ακόμα πως το παλιό κτίριο δεν μπορεί να γκρεμιστεί αλλάζοντας χρήση, ενώ αν μείνει ως έχει θα αχρηστευθούν η Αίθουσα Τελετών, τα δύο αμφιθέατρα, οι δυο τεράστιες αίθουσες του πρώτου ορόφου και θα μείνουν αναξιοποίητα η εξωτερική αυλή, το κλειστό και το ανοιχτό αίθριο και τα δύο υπερώα. 

Επίσης, θα προκύψουν κυκλοφοριακά προβλήματα και ζητήματα στάθμευσης, ενώ βασικό επιχείρημα είναι η άποψη πως δεν έχει επαρκή χωρητικότητα για δημαρχείο.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως το Πειραματικό Γυμνάσιο και το νέο δημαρχείο θα παραμένουν οργανισμοί αποκλίνοντες μεταξύ τους, ενώ το καλύτερο κ
τίριο και αστικό τοπίο της πόλης Σαββατοκύριακα και γιορτές θα παραμένει κλειστό.

Τα δύο μουσεία...
Οι υπογράφοντες το ψήφισμα δεν αφήνουν ασχολίαστη και την πρόταση του Πανεπιστημίου να στεγαστούν σε χώρους του κτιρίου της Δομπόλη τα δύο μουσεία που λειτουργούν σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη.

Όπως αναφέρουν, τα «εκθέματα ευρωπαϊκής ακτινοβολίας» δεν είναι τίποτα περισσότερο από δυο συλλογές διάσπαρτων τεκμηρίων που πόρρω απέχουν από το να οριστούν ως Μουσεία προσθέτοντας πως «για να γίνει η μετατροπή μιας συλλογής σε Μουσείο, απαιτούνται τουλάχιστον τρία πράγματα: 1ο πολλαπλάσια σε έκταση και σε βάθος τεκμήρια. 2ο στέρεη έρευνα και επιστημονική θεμελίωση. 3ο άξονας συγκεκριμένης θεώρησης. Επομένως, πολλά-πολλά χρόνια συστηματικής έρευνας, κατάταξης, ανάδειξης…».

Προτείνουν όμως το ΚΕΜΟΝΤΕ να εντάξει τις δύο συλλογές του Πανεπιστημίου στις δικές του δραστηριότητες και να οργανωθούν σ’ αυτό δυο ανεξάρτητες εκθέσεις. 

Η Ιατρική θα μπορούσε να έχει αναφορές στην «καθαρότητα - καθαριότητα - υγιεινή - άσκηση του σώματος» των 20ου / 21ου, ενώ η Τυπογραφική έκθεση να έχει θέμα κάτι σαν: «Ιωάννινα και Διαφωτισμός. Αθανάσιος Ψαλλίδας. 

Από την Βενετία του 15ου, στην Βιέννη, στις Παραδουνάβιες Χώρες και τα ψηφιακά Ιωάννινα».

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Θέλουν το κτίριο της Δομπόλη να γίνει Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7489808104130956437
item