Ώρα αποφάσεων: Έρχεται επίσημη πρόταση από την Ιταλία για τις φρεγάτες Ώρα αποφάσεων: Έρχεται επίσημη πρόταση από την Ιταλία για τις φρεγάτες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ώρα αποφάσεων: Έρχεται επίσημη πρόταση από την Ιταλία για τις φρεγάτες

Αναμένονται εξελίξεις

Με το βλέμμα στην κλεψύδρα βρίσκονται οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού για το ζήτημα της απόκτησης των τεσσάρων νέων φρεγατών που θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ενημερώσει πλήρως τον υπουργό Άμυνας για τα υποψήφια πλοία, έχοντας φυσικά πει στον υπουργό ποια φρεγάτα θα είναι η ιδανική για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού έστειλε την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον, το περίφημο LOR (Letter of Request), ετοιμάζεται να στείλει ανάλογα έγγραφα και στις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, ζητώντας να αποκαλύψουν το πλοίο ενδιάμεσης λύσης που προτείνουν.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται από τους Ιταλούς της Fincantieri να καταθέσουν τον πλήρη φάκελο με τη δική τους πρόταση για τη φρεγάτα Fremm. 

Χθες, όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα, ήρθε και η σειρά των Άγγλων με την εταιρεία Babcock να παρουσιάζει τη δική της πρόταση για τον Ελληνικό Στόλο-την φρεγάτα Arrowhead 140-όπως την αποκάλυψε η ιστοσελίδα navalnews.

 Μάλιστα η συγκεκριμένη πρόταση στηρίζεται και από την βρετανική κυβέρνηση όπως υποστήριξε o αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Babcock Jonathan Walton και περιλαμβάνει πέρα από τη ναυπήγηση των φρεγατών την αναβάθμιση και των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» από την εταιρεία Thales. 

Εώς τώρα με επιστολή έχουν απλά εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους με το Υπουργείο Άμυνας να αναμένει την αναλυτική πρόταση η οποία δεν θα αφορά μόνο τις νέες φρεγάτες αλλά και το Ιταλικό σχέδιο για την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ όπως και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα Ελληνικά ναυπηγεία.  

Οι Άγγλοι κάνουν λόγο για ένα πλοίο το οποίο θα βασίζεται στην Type 31 η οποία προορίζεται για το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό προσαρμοσμένο όμως στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. 

Μια φρεγάτα πολλαπλού ρόλου 6000 τόνων η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει κάθε μορφή πολέμου στη θάλασσα είτε πρόκειται για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, είτε για πόλεμο επιφανείας με υψηλές όμως δυνατότητες και για αντιαεροπορική άμυνα. 

Πλατφόρμα δοκιμασμένη στην πράξη σύμφωνα με τους κατασκευαστές προσαρμοσμένη στις επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας. Η εταιρεία μάλιστα εμφανίζεται διατεθειμένη να μεταφέρει την τεχνολογία της στη χώρα μας προκειμένου οι Arrowhead να κατασκευαστούν σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Οι Άγγλοι ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης αφορά τις κυβερνήσεις με τις πληροφορίες να αναφέρουν το Ελληνικό ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις φρεγάτες Type 23 τις οποίες χρησιμοποιεί το Βασιλικό Ναυτικό. 

Στα «συν» της Αγγλικής πρότασης είναι και το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα για Government To Government συμφωνία αφού το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον εκτός ΕΕ και η σχετική νομοθεσία το επιτρέπει.

 Πηγή: pentapostagma.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Ώρα αποφάσεων: Έρχεται επίσημη πρόταση από την Ιταλία για τις φρεγάτες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3578798089223048208
Σχόλια
item