Ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν για την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγόρησε το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον ιρανικών συμφερόντων «σε όλη την περιφέρεια».

Ηέκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο MV Helios Ray, που μετέφερε αυτοκίνητα, ενώ ταξίδευε από τη σαουδαραβική πόλη Ντάμαμ προς τη Σιγκαπούρη. Όταν έγινε, βρισκόταν στα ανοικτά του σουλτανάτου του Ομάν, σύμφωνα με τη Dryad Global, εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Η θάλασσα του Ομάν βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, στην έξοδο του στρατηγικής σημασίας στενού του Χουρμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που πωλείται παγκοσμίως, και στον οποίο επιχειρεί διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

«Είναι καθαρό ότι πρόκειται για πράξη του Ιράν. Και σε ό,τι αφορά την αντίδρασή μου, γνωρίζετε την πολιτική μου. Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ και είμαι αποφασισμένος να το σταματήσω και θα το χτυπήσουμε παντού, σε όλη την περιφέρεια», τόνισε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας του.

«Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό είναι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία. Αυτό είπα στον φίλο μου, τον πρόεδρο (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος το τρέχον διάστημα διεξάγει εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 23ης Μαρτίου.

Εκφράστηκε μερικές ώρες μετά τα νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον στοιχείων προσκείμενων στο Ιράν.

Προχθές Σάββατο ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς διατύπωσε την υπόθεση ότι η έκρηξη οφειλόταν σε επίθεση του Ιράν εναντίον του πλοίου καθώς η Τεχεράνη προσπαθεί, σύμφωνα με την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, να κλιμακώσει την πίεση ώστε να επαναδιαπραγματευθεί από πλεονεκτική θέση τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν για την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6101939046284810845
item