Άρτα: Δεν συμμετέχουμε στις ηλεκτρονικές φοιτητικές εκλογές δηλώνει με δελτίο τύπου η Πανσπουδαστική Άρτας

Από την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» Άρτας λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

«Έχουμε ήδη ξεπεράσει τον 1 χρόνο που η σχολή μας παραμένει κλειστή. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο! Τα δύο πρώτα έτη, που είναι και τα πιο ζωντανά, δεν έχουν παρακολουθήσει σχεδόν καθόλου δια ζώσης μαθήματα, είναι σαν να μην είναι φοιτητές. 

Τα έξοδα όλων τρέχουν και δεν υπάρχει καμία δήλωση για το πότε θα ανοίξει η σχολή μας και αν παίρνονται μέτρα για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε με ασφάλεια. 

Αντίθετα, δόθηκαν 30 εκατ ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία και ταυτόχρονα ψηφίστηκε «τρομονόμος» για την Τέχνη. Αυτές οι εξελίξεις εξοργίζουν όλους μας και ο καθένας θα περίμενε ο Φοιτητικός μας Σύλλογος να καταπιάνεται με αυτά τα ζητήματα και να αγωνίζεται για να τα λύσει. 

Τον τελευταίο μήνα με ένταση έχουν ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Άρτα για να ξανανοίξουν τα Ιδρύματα. Τέτοιος αγώνας που στοχεύει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αγώνας για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας είναι που κατά τη γνώμη μας πρέπει να διεξάγει ο Σύλλογος.

Αντιθέτως, εδώ και τρεις μήνες έχει ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από την ύπαρξη Διοικητικού Συμβουλίου και η ανάγκη για αλλαγή του, λόγω παραιτήσεων του προέδρου και της αντιπροέδρου. 

Η λύση που προτάθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη ήταν οι ηλεκτρονικές εκλογές. Από την πρώτη στιγμή εμείς είχαμε εκφράσει την διαφωνία μας σχετικά με τη διεξαγωγή τους. Υπερασπιζόμαστε τις πραγματικά συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου μας.

Η πραγματική λύση είναι η εκλογή μιας διοικούσας επιτροπής (όπως εκλέχτηκε και η εφορευτική για τις επικείμενες διαδικτυακές εκλογές) που θα διαχειρίζεται τον Σύλλογο, τον συντονισμό του, θα αναδεικνύει τα προβλήματά μας, θα και θα διεξάγει τις εκλογές δια ζώσης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική απέναντι στο πρόβλημα παραιτήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων εκλέγοντας αντίστοιχες διοικούσες επιτροπές

Είναι ασφαλείς και αδιάβλητες οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες;


Τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού υπάρχει σοβαρή αντιπαράθεση για την αξιοπιστία τέτοιων συστημάτων. Η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και του απόρρητου των ψηφοδελτίων, δεν είναι δεδομένα. 

Μάλιστα, δημοσιευμένες μελέτες από επιστήμονες, Πανεπιστήμια και φορείς διαπιστώνουν ότι τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας παρουσιάζουν προβλήματα τόσο σε τεχνικά θέματα, όσο και από την πλευρά της διαφάνειας, της μυστικότητας και της προστασίας της ανωνυμίας των ψηφοφόρων και της ψήφου τους. 

Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα συστήματα αυτά είναι ακριβή, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της νοθείας και της παραποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων της «ηλεκτρονικής κάλπης». 

Ούτε φυσικά είναι διασφαλισμένη η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων και η εξασφάλιση της μοναδικότητας της ψήφου. Εύλογα μας δημιουργείται και το ερώτημα, ποιος έδωσε την άδεια να δοθούν τα στοιχεία των φοιτητών στην εταιρία Ζευς που θα διεξάγει τις εκλογές;

Η συνολική διαδικασία μέχρι και την ανάδειξη των ηλεκτρονικών εκλογών απέδειξε ότι πρόκειται για μία διαδικασία -παρωδία. Φτάνοντας στη τρίτη εξ’ αναβολής Γ.Σ. του Φ.Σ. είδαμε πρωτοφανή γεγονότα να εκτυλίσσονται. 

Από παραιτήσεις-show με ευχαριστίες προς τους πάντες μέχρι κατευθύνσεις ψήφων αφού από ότι φάνηκε το ψηφοδέλτιο της μοναδικής παράταξης που κατεβαίνει (7 υποψήφιοι/7 έδρες) έχει ήδη μοιρασμένες τις θέσεις. 

Οι λογικές ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος είναι το «μαγαζάκι» μερικών πρέπει να σταματήσουν. Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε καν απολογισμός του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου. 

Ο Φοιτητικός Σύλλογος είμαστε όλοι εμείς οι φοιτητές που αγωνιζόμαστε καθημερινά για τις σπουδές μας, που ένα χρόνο τώρα είμαστε μακριά από τη σχολή μας και δεν αντέχουμε άλλο, όλοι εμείς που θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Π.Κ.Σ. και ως ένδειξη καταδίκης αυτής της διαδικασίας δεν θα συμμετέχει στις ηλεκτρονικές φοιτητικές εκλογές. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μία «νέα» παράταξη (που δεν ξέρουμε ούτε στη φάτσα τους) να πάρει τα ηνία του Συλλόγου. 

Είτε το κατανοούν είτε όχι, το να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικές εκλογές είναι στόχευση της Κυβέρνησης. Ήδη οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών έδειξαν την αντίθεσή τους με 95% αποχή από τέτοιες διαδικασίες.

Καλούμε όλους τους φοιτητές του τμήματος να καταδικάσουν αυτή τη διαδικασία και να απέχουν από τις ηλεκτρονικές φοιτητικές εκλογές. 

Γιατί σήμερα έχουμε ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας μας ενάντια στην καταστολή, ενάντια στις πολιτικές εκείνες που θέλουν να φέρουν την αστυνομία στη σχολή μας, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, για ζωή με δικαιώματα, για να γίνουμε φοιτητές ξανά. 

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο μέσα από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις των φοιτητών».


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Δεν συμμετέχουμε στις ηλεκτρονικές φοιτητικές εκλογές δηλώνει με δελτίο τύπου η Πανσπουδαστική Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6457987441120504568
item