Στέλιος Πέτσας: Τι θα περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ έκανε δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Ηλέκτρα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 500 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως με τα έργα και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αλλάξει η εικόνα των τοπικών κοινωνιών. «Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχουμε αυτά τα χρήματα στη διάθεση μας» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς για το νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή τόσο στη δημόσια διαβούλευση όσο και άτυπη διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και ότι οι αλλαγές που επιφέρει ενισχύεται η κυβερνησιμότητα των δήμων.

Βασικά χαρακτηριστικά του, όπως είπε ο κ. Πέτσας είναι η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, τίθεται όριο εισόδου 3% για την εκπροσώπηση σε δημοτικό ή και περιφερειακό συμβούλιο ανάλογα με το εθνικό όριο στη Βουλή, επαναφορά της 5ετούς θητείας, αντί 4ετούς, ενώ το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και κάποιες σημαντικές αλλαγές όπως είναι η μείωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της πανδημίας και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νέα μέτρα. 

«Οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες, κάθε φορά αλλάζουν, και το έχουμε διαπιστώσει εδώ και 13 μήνες με το δυναμικό φαινόμενο της πανδημίας. Τι θα επιτρέψει την όποια χαλάρωση, αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί. 

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ο καιρός θα είναι σύμμαχός μας και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους ανοιχτούς χώρους. Επίσης βλέπω ότι η αισιοδοξία με τους εμβολιασμούς δίνει μία μεγαλύτερη άνεση στους ειδικούς να εισηγηθούν λελογισμένο άνοιγμα. Θα πάμε σε ένα περιβάλλον ποιο χαλαρό αλλά πάντα με γνώμονα την ατομική ευθύνη όλων μας» επεσήμανε.


epirusblog.gr
5 of 5
Στέλιος Πέτσας: Τι θα περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8564521581936914327
item