Τι Είναι Η Εαρινή Ισημερία; 7 Πραγματάκια Που Δεν Γνωρίζατε

H ισημερία είναι η στιγμή στο χρόνο και στο χώρο, όπου ο ήλιος τοποθετείται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, γεγονός που συμβαίνει μόλις δύο φορές το χρόνο γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου. 

Τον Μάρτιο ο ήλιος διασχίζει τον ισημερινό από νότο προς βορρά, φέρνοντας τη ζεστασιά και το φως πίσω στο Βόρειο ημισφαίριο και βυθίζοντας το νότιο Ημισφαίριο στο σκοτάδι του φθινοπώρου και του χειμώνα. 

Τον Σεπτέμβριο ο ήλιος ακολουθεί αντίστροφη πορεία προαναγγέλλοντας την αρχή του φθινοπώρου στο Βόρειο Ημισφαίριο και την αρχή της άνοιξης στο Νότιο.

Ισημερία. Η ακτινοβολία του ήλιου προσπίπτει κάθετα στον άξονα της γης, έτσι ώστε νύχτα και ημέρα έχουν ίση διάρκεια.

Ακολουθούν 7 πραγματάκια που ίσως δεν γνωρίζετε για την εαρινή ισημερία.

1. Η ισημερία Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία για το Βόρειο Ημισφαίριο και αντίστοιχα η φθινοπωρινή ισημερία για το Νότιο Ημισφαίριο.

2. Η ισημερία του Μαρτίου είναι η πρώτη ισημερία της χρονιάς. Η δεύτερη ισημερία, η ισημερία Σεπτεμβρίου, λαμβάνει χώρα περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο και είναι η αφετηρία της άνοιξης για το Νότιο Ημισφαίριο και αντίστοιχα η έναρξη του φθινοπώρου για το Βόρειο Ημισφαίριο.

3. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

4. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την ισημερία του Μαρτίου ως την αρχή της άνοιξης, η οποία τελειώνει στο ηλιοστάσιο του Ιουνίου, όταν πια ξεκινά το καλοκαίρι αστρονομικά. Για τους μετεωρολόγους, από την άλλη πλευρά, η άνοιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο ξεκινά τρεις εβδομάδες πριν από την ισημερία του Μαρτίου την 1η Μαρτίου και λήγει στις 31 Μαΐου.

5. Στα ερείπια της πόλης των Μάγια Chichén Itzá, στο Μεξικό, πλήθη συγκεντρώνονται στην αρχαία πυραμίδα El Castillo κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στους εορτασμούς της ισημερίας που χρονολογούνται από την κατασκευή της, γύρω στο 1000 μ.Χ. Οι Μάγια ήταν εξαιρετικοί αστρονόμοι, και η πυραμίδα είναι αφιερωμένη στον Θεό-Φτερωτό Φίδι, τον Κετζαλκόατλ (Quetzalcoatl). 

Κατά το ηλιοβασίλεμα στις ισημερίες, η γωνία του ήλιου δημιουργεί τέτοιες σκιές που μοιάζουν με ένα γιγαντιαίο φίδι το οποίο γλιστρά πάνω στα επίπεδα της πυραμίδας μέχρι να συγχωνευθεί με ένα γλυπτό ενός κεφαλιού φιδιού στο κάτω μέρος της.

Η αρχαία πυραμίδα των Μάγια, El Castillo (πηγή: IBON BASTIDA/EYEEM/GETTY IMAGES)

6. Όλοι γνωρίζουμε ότι η άνοιξη είναι μια εποχή ανανέωσης και νέας ανάπτυξης. Οι βροχές του Μαρτίου μπορούν να φέρνουν λουλούδια τον Απρίλη, αλλά επίσης οδηγούν τα σκουλήκια έξω από το χώμα. 

Οι γαιοσκώληκες συνήθως περνούν το χειμώνα θαμμένοι βαθιά κάτω από τη γη για να προστατευτούν από τον παγετό, αλλά οι βροχές μειώνουν το οξυγόνο στο έδαφος και τους αναγκάζουν να σκάψουν προς την επιφάνεια. 

Γι’ αυτό και η πρώτη πανσέληνος τον Μάρτιο είναι γνωστή ως το φεγγάρι των σκουληκιών.

Το φεγγάρι των σκουληκιών (πηγή: AD OCULOS/SHUTTERSTOCK)

7. Η λαϊκή παράδοση ισχυρίζεται ότι ειδικές μαγνητικές ή ενεργειακές αλλαγές την ημέρα της εαρινής ισημερίας καθιστούν δυνατή τη στερέωση ενός αυγού στην άκρη του. Όσο τέλειο κι αν ακούγεται, δυστυχώς πρόκειται για μύθο. 

Μπορείτε να ισορροπήσετε ωμά αυγά στην άκρη τους μεν, αλλά θα μπορούσατε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

epirusblog.gr
5 of 5
Τι Είναι Η Εαρινή Ισημερία; 7 Πραγματάκια Που Δεν Γνωρίζατε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2191976705238187150
item