Πρέβεζα: «Πρέβεζα 2021» Παρουσιάστηκε το έμβλημα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

«Xoρός Ελευθερίας» είναι ο τίτλος του εμβλήματος που θα συνοδεύει τις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την Επιτροπή «Πρέβεζα 2021» υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»,σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους από την Ήπειρο και την ελληνική επικράτεια , με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.




































Η παρουσίαση του εμβλήματος και των δράσεων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τους επικεφαλής της Επιτροπής «Πρέβεζα 2021» και πιο συγκεκριμένα τον Δήμαρχο Πρέβεζας και πρόεδρο της Επιτροπής κ .Νικόλαο Γεωργάκο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. κ Χρυσόστομο, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Παιδείας κ .Αθηνά Κωνσταντάκη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις” κ. Νικόλαο Καράμπελα.

Ο κ. Γεωργάκος ( ως Δήμαρχος και ως πρόεδρος της Επιτροπής «Πρέβεζα 2021») εξέφρασε την τιμή , την συγκίνηση και την χαρά του για την παρουσίαση των δράσεων που θα φιλοξενήσει ο τόπος μας αναλύοντας στη συνέχεια τα στοιχεία του εμβλήματος που , το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί , αποδίδουν το στίγμα της Πρέβεζας και την αποστολή της Επιτροπής.

Στο έμβλημα απεικονίζονται : στην βάση το κύμα η θάλασσα που περιβάλλει την Πρέβεζα αέναο κύμα φωτός του πολιτισμού της Ελλάδας, η ελληνική σημαία με την άσβεστη φλόγα του γένους, στο φόντο το περίγραμμα του μνημείου των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο σύμβολο υπέρτατης αυτοθυσίας , στο κέντρο το δελφίνι στο άλμα ελευθερίας του σύμβολου της Πρέβεζας, το οποίο ξεπροβάλει σαν τον αριθμό δύο δίπλα στην πρώτη Σουλιώτισσα, γράφοντας το ηρωικό 21 των Ελλήνων και της Ελευθερίας. Δείτε όλη την ανάλυση παρουσίαση του επετειακού εμβλήματος στο ακόλουθο link: https://preveza2021.gr/analysi-amp-paroysiasi-toy.../

Ο Σεβασμιώτατος Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό του 2021 ως έτος ελευθερίας υπογραμμίζοντας ότι το 1821 θα πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για τους διαχρονικούς αγώνες του έθνους μας.

Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Παιδείας κ .Αθηνά Κωνσταντάκη παρουσίασε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του 2021 από τον Δήμο Πρέβεζας υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Πρέβεζα 2021» και «Ελλάδα 2021» και συνεργαζόμενους φορείς:

Την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως & Πρεβέζης, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας, με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Χρήστος Κοντός», το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας», αλλά και η Δημοτική Ραδιοφωνία, το σύνολο του εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού του Δήμου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, το Φεστιβάλ Δωδώνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα», τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν.Σαμψούντας «Η Αμισός», την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας και το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντάκη οι δράσεις (διαδικτυακά μέχρι στιγμής) παρουσιάζονται είτε μέσα από το Κανάλι του Δήμου στο YouTube είτε μέσα από τη Δημοτική Ραδιοφωνία, ενώ ο Μάϊος θα είναι αφιερωμένος στην μαθητική κοινότητα.

Από εκεί και μετά ( και εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες) , το καλοκαίρι θα «ξεκινήσουν οι χοροί» και η Πρέβεζα θα γίνει μια πόλη γιορτινή φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και επετειακές δράσεις που θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του 2021.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης οι οποίες , μαζί με όλες τις εκδηλώσεις αναλυτικά περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής “preveza2021.gr” .

Το στίγμα της κορυφαίας αυτής στιγμής για τον τόπο μας έδωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησής της η κ. Κωνσταντάκη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Πρέβεζας, ως μέλος της Επιτροπής ΠΡΕΒΕΖΑ 2021, αλλά πρωτίστως ως Ελληνίδα με την ευρύτερη έννοια της λέξης, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση που μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω σε μία διαδικασία που ξεκινά από το παρελθόν, ξεδιπλώνεται στο παρόν και φωτίζει το μέλλον, σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.

Και κλείνω με δύο στίχους από τον Θούριο:
Ὁ Κόσμος νὰ γλυτώση, ἀπ΄ αὔτην τὴν πληγή,
Κ΄ ἐλεύθεροι νὰ ζῶμεν, ἀδέλφια εἰς τὴν Γῆ.»
Δείτε όλη την παρουσίαση στο ακόλουθο link: https://youtu.be/OOeqFMVuO1Y
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: «Πρέβεζα 2021» Παρουσιάστηκε το έμβλημα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 667751343487087902
item