200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Λίβανος, Λονδίνο, Βρυξέλλες ντύνονται στα γαλανόλευκα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Λίβανος, Λονδίνο, Βρυξέλλες ντύνονται στα γαλανόλευκα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Λίβανος, Λονδίνο, Βρυξέλλες ντύνονται στα γαλανόλευκα

Ο Λίβανος, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες τιμούν την Ελλάδα και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση φωτίζοντας συμβολικά κτίριά τους με τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας.   

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στον Λίβανο ανακοίνωσε ότι αύριο Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 19:00 θα φωτίσει το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock στη Βηρυτό.

«Η σημαντική αυτή επέτειος για την Ελλάδα και τους Έλληνες συμπίπτει επίσης, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των δυο φιλικών χωρών» αναφέρει η Πρεσβεία.

Το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock είναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης στο κέντρο της Βηρυτού, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1961, με αποστολή να συλλέγει, να συντηρεί και να εκθέτει τοπική και διεθνή τέχνη.

Ήταν κατοικία του Λιβανέζου συλλέκτη Nicolas Sursock ο οποίος αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης και προώθησης της τέχνης στον Λίβανο καθώς και την ανάγκη θεσμικής υποστήριξης των καλλιτεχνών, άφησε το αρχοντικό του στους πολίτες του Λιβάνου ως μουσείο τέχνης μετά το θάνατό του το 1952.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου του Μουσείου, που χτίστηκε το 1912, είναι χαρακτηριστική για την εποχή της και συνδέει βενετσιάνικα και οθωμανικά στοιχεία. Το Μουσείο Sursock, το οποίο ανήκει στα ιστορικά κτίρια της πόλης, υπέστη σημαντική ζημιά από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στον λιμένα Βηρυτού και τα έργα αποκατάστασής του βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Εορταστικό βίντεο στο Λονδίνο

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση συμμετέχει η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Σε δελτίο Τύπου επισημαίνει τους ιδιαίτερους δεσμούς «που μας συνδέουν με το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνδρομή του οποίου ήταν καθοριστική για την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα».

«Ανήμερα την 25η Μαρτίου θα προβληθεί εορταστικό βίντεο, που περιλαμβάνει μηνύματα από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, η συγγραφέας Victoria Hislop, ο καλλιτέχνης Stephen Fry και η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith.

Η ελληνική Πρεσβεία έχει ετοιμάσει ένα βίντεο υπό τον τίτλο “21 Quotes for 21”, στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, της ομογένειας και του ακαδημαϊκού χώρου. Ο κάθε συμμετέχων αναφέρεται σε ένα σημαντικό πρόσωπο ή γεγονός του απελευθερωτικού αγώνα, συνθέτοντας έτσι την εικόνα της Επανάστασης του 1821.

Τέλος, θα προβληθεί ρεσιτάλ με έργα των Tchaikovsky και Brahms, με συμμετοχή της Μαρίας Ισμήνης Αναστασιάδου στο βιολί και της Teresa de la Escalera Calderón στο πιάνο» αναφέρεται.

Άρωμα Ελλάδας στο Βέλγιο

Στα γαλανόλευκα θα ντυθεί αύριο, Πέμπτη 25η Μαρτίου, το δημαρχείο των Βρυξελλών στην κεντρική πλατεία της πόλης, Grand Place, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το εμβληματικό Hotel de Ville θα φωταγωγηθεί με τη δύση του ήλιου.

epirusblog.gr
5 of 5
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Λίβανος, Λονδίνο, Βρυξέλλες ντύνονται στα γαλανόλευκα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1119233587306250153
Σχόλια
item