Θεσπρωτία: Αναγκαία η αξιοποίηση των λουτρών πηλού στη Σαγιάδα, 1,38 εκ. ευρώ στις ιαματικές πηγές Πρέβεζας... Θεσπρωτία: Αναγκαία η αξιοποίηση των λουτρών πηλού στη Σαγιάδα, 1,38 εκ. ευρώ στις ιαματικές πηγές Πρέβεζας... | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Αναγκαία η αξιοποίηση των λουτρών πηλού στη Σαγιάδα, 1,38 εκ. ευρώ στις ιαματικές πηγές Πρέβεζας...

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο του έργου αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών Πρέβεζας.

Περιλαμβάνονται εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, προϋπολογισμού 1,38 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Αυτά για την Πρέβεζα. Είχαν δημιουργηθεί, όμως, και στη Θεσπρωτία τα λασπόλουτρα Σαγιάδας, λίγα υπάρχουν στην Ελλάδα, από τον τότε δήμαρχο του δήμου Σαγιάδας Βαγγέλη Μάστορα, που ενσωματώθηκε με τον "Καλλικράτη" στο δήμο Φιλιατών. 

Ο κ. Μάστορας εμπνεύστηκε και οραματίστηκε το έργο αυτό, και κοπίασε και πάλεψε και διεκδίκησε την υλοποίησή του, με σκοπό να αναπτυχθεί τουριστικά και οικονομικά όχι μόνο η περιοχή της Σαγιάδας, αλλά και ολόκληρη η Θεσπρωτία. 

Και τα λουτρά λειτούργησαν δωρεάν για με μεγάλη επιτυχία, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε συνέχεια και παραμένουν ανενεργά,  με συνέπεια οι κατασκευές να ερημώσουν και να φθαρούν. 

Θα ήταν ωφέλιμο για το νομό, να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τα λασπόλουτρα της Σαγιάδας, ο δήμος Φιλιατών έχει προγραμματίσει να κινηθεί προς αυτή  την κατεύθυνση, αναμένεται το αποτέλεσμα, και να καθιερωθούν ως προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας.

Αυτό, που πρέπει να προωθηθεί είναι η αναγνώρισή τους από τον ΕΟΤ ως πηλοθεραπευτίου και η ένταξή τους στις ιαματικές πηγές, ενώ υπάρχει, την είχε εξασφαλίσει ο κ. Μάστορας, η έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. 

Έτσι, η λάσπη του βάλτου της Σαγιάδας, με τις ευεργετικές της ιδιότητες, έχει χαρακτηριστεί και επισήμως με την σφραγίδα του υπουργείου υγείας, θεραπευτικός πηλός. 

Μελέτη του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε γίνει παλαιότερα για τον πηλό της Σαγιάδας με ευθύνη του καθηγητή Μήτρακα Μανασσή. 

Και στην επιστημονική αυτή εργασία με τον τίτλο: «Μελέτη προσδιορισμού φυσικοχημικών χαρακτηριστικών πηλού Σαγιάδας Θεσπρωτίας», αξιολογήθηκε αυτός ως θεραπευτικός.

Μεταξύ άλλων σημειωνόταν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ο πηλός είναι ζελατινώδης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, παρουσιάζει ομοιογένεια, καλή πλαστικότητα και άριστη συνάφεια με την επιδερμίδα, στοιχεία που τον καθιστούν έτοιμο για εφαρμογή. 

Κατά την εφαρμογή δημιουργεί τοπική υπεραιμία, καθώς επίσης άριστη καθαριότητα και τρυφερή αφή της επιδερμίδας»…«Το μαύρο χρώμα του πηλού αυτού οφείλεται σε θειούχα άλατα, τα οποία αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό συστατικό του»….« Τα θειούχα ιόντα τεκμηριώνουν τη διαπιστωμένη αγγειοδυναμική δράση του πηλού, η οποία, σε συνδυασμό με τη θερμική δράση, θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες»…. «Η αγγειοδυναμική δράση του πηλού, σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση και απορρόφηση των όξινων συστατικών της υψηλής C.E.C., τον καθιστούν άριστο καλλυντικό υλικό (καθαρισμό προσώπου)»

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου σημειώνουν ότι χρειάζεται σαφές  πρόγραμμα ανάπτυξής τους, βελτίωση της προσβασιμότητας,  λειτουργική διασύνδεσής τους με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής και κατά συνέπεια  αποτελεσματική ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν. 

Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξει η προετοιμασία για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία", στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει η δυνατότητα για τη χαρτογράφηση των αναγκών ανάδειξης και αξιοποίησης του πηλοθεραπευτηρίου, καθώς και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. 

Άλλος βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος λειτουργίας τους. Ως σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο αναφέρεται η ενοικίασή τους από το δήμο σε ιδιώτη επενδυτή, μετά από δημοπρασία. 

Τα λασπόλουτρα Σαγιάδας λειτούργησαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010. Η σχετική ανακοίνωση έλεγε: "Σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 1η Ιουλίου μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν τα Ιαματικά Λουτρά (Πηλοθεραπεία) στην παραλία Σαγιάδας καθημερινά και σαββατοκύριακο από ώρας 08:00 έως 20:00. 

Το πηλοθεραπευτήριο είναι στελεχωμένο με γιατρούς.

Είσοδος δωρεάν.

Το Κέντρο Πηλοθεραπείας (λασπόλουτρα) της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, λειτουργεί στην παραλία της Σαγιάδας, σ' ένα ειδυλλιακό χώρο, δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα και 86 από τα Ιωάννινα. Λειτουργεί καθημερινά, παρουσία Ιατρού και οργανωμένου Ιατρείου". epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Αναγκαία η αξιοποίηση των λουτρών πηλού στη Σαγιάδα, 1,38 εκ. ευρώ στις ιαματικές πηγές Πρέβεζας...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 3520514577228718606
Σχόλια
item