10 πράγματα που θα καταλάβεις μόνο αφού γίνεις φοιτητής

Καλώς ήρθες στον κόσμο των μεγάλων!

Οι πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν, εσύ ανασυγκρότησες ένα ολόκληρο καλοκαίρι τον εγκεφαλικό δίσκο σου, πηγαίνοντας από πάρτι σε πάρτι με τους φίλους σου σε κάποιο νησί -και δικαιωματικά, αφού αγωνίστηκες για αυτό έναν ολόκληρο χειμώνα- και τώρα παίρνεις μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής σου. 

Πέρασες! Άκουγες τόσα χρόνια να σου λένε πως η σχολή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο όμως σηματοδοτεί μια ακόμα περιπέτεια για εσένα αφού περνάς από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. 

Καλώς ήρθες στον κόσμο των μεγάλων! Καλώς ήρθες σε έναν κόσμο που μπορεί να είχες φανταστεί πολύ συγκεκριμένο, αλλά τελικά σου επιφύλασσε μερικές εκπλήξεις.

1. Όλα τα όνειρα μαζεμένα σε ένα τεράστιο κτίριο

Περνάς το κατώφλι της σχολής και τώρα συνειδητοποιείς πως είσαι φοιτητής. Ότι αυτό το κτήριο στο οποίο μπαίνεις συμβολίζει όσα πάλευες να πετύχεις μέχρι τώρα. 

Εδώ θα περάσεις πολλές ώρες της ζωής σου -κι ας μοιάζει στην αρχή αφιλόξενο το τοπίο- με αγωνία όταν δίνεις εξετάσεις, με καινούργιες παρέες και γέλια, μπορεί με νέα ειδύλλια κι ας μην είναι αυτό στα άμεσα σχέδιά σου. Αλλά σίγουρα αυτά τα χρόνια θα τα θυμάσαι για μία ζωή.

2. Η σχολή μου τελικά δεν είναι αυτό που περίμενα

Καταρχάς να σου πω ότι δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου κι ας λες τώρα ότι μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο. Προσπάθησε να συγκεντρώσεις όσες περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες μπορείς, γιατί αργότερα όλο και κάπου μπορεί να σου είναι χρήσιμες, ποτέ δεν ξέρεις. 

Αν νιώθεις όμως, ενώ είσαι ακόμα φοιτητής πως δεν ανήκεις εκεί, μην ξεχνάς πως έχεις τη δυνατότητα να φύγεις χωρίς τύψεις για το τι θα πουν οι άλλοι. Οι γονείς σου σίγουρα θέλουν να είσαι ευτυχισμένος, αλλά σημασία έχει κυρίως να αισθάνεσαι εσύ καλά. 

Στην περίπτωση που έχεις αποφοιτήσει αλλά γουστάρεις να ψαχτείς και λίγο παραπάνω, τα όνειρα δε σταματάνε εδώ, προχωράς.

3. Το να τα κάνεις όλα μόνος σου δεν είναι όσο απλό φανταζόσουν

Πέρασες κάπου μακριά από το σπίτι οπότε ο σωτήρας που ακούει στο όνομα «Μαμά», δεν μπορεί να βρίσκεται μαζί σου για να σε βοηθήσει. 

Από το μαγείρεμα και τα άπλυτα ρούχα, την τακτοποίηση της ντουλάπας (καλά για το σιδέρωμα ούτε λόγος), από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη υποχρέωση, είσαι μόνος. 

Και τότε έρχεται η στιγμή που παρακαλάς να ήταν εκεί κι ας γκρίνιαζε, για να βάλει μια τάξη στο χάος. Άσχημα ή όχι τα νέα, είναι μέρος του σχεδίου κι αυτό. Το παίρνεις απόφαση και κάνεις ό,τι μπορείς.

4. Γίνεσαι ο μάνατζερ του εαυτού σου

Ίσως μέχρι τη στιγμή που πέρασες, να φανταζόσουν τη φοιτητική ζωή σαν ένα ατελείωτο πάρτι από μπαράκι σε κλαμπάκι και από σουβλατζίδικο σε πιτσαρία. 

Και αυτό γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην είχες συνειδητοποιήσει πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι οι θυσίες, οικονομικές και μη, που καταβάλλουν οι γονείς για να παρέχουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους. 

Τώρα όμως αναγκάζεσαι να το κάνεις, γιατί το budget που σου παρέχεται είναι συγκεκριμένο και πρέπει να πορευτείς με αυτό. 

Συνειδητοποιείς ότι δεν είναι όλα όσο εύκολα τα περίμενες και μαζί συνειδητοποιείς και την αξία των οσπρίων που, εκτός από τις θρεπτικές τους ιδιότητες, έρχονται και στην καταπληκτική τιμή των δύο ευρώ το κιλό. Το σίγουρο είναι πως ακόμα και μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα μάθεις κάτι, όσο και να παιδευτείς.

5. Πιο καλή η μοναξιά;

Έτσι έλεγες πριν μπεις στη φοιτητική σταδιοδρομία γιατί δεν άντεχες τη μουρμούρα. Ξαφνικά όμως σε πιάνεις να σηκώνεις το τηλέφωνο πολύ πιο συχνά από όσο υπολόγιζες και να έχεις σελίδες από τις οποίες μπορείς να κλείσεις εισιτήρια επιστροφής στους σελιδοδείκτες του υπολογιστή σου. 

Κάπου-κάπου σου λείπουν οι δικοί σου και βλέπεις ότι μάλλον ήσουν λίγο πιο δεμένος μαζί τους από όσο υπολόγιζες όταν δεν έβλεπες την ώρα να ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις.

6. Δύσκολο πράγμα η διαχείριση χρόνου

Είτε ζεις κοντά στο σπίτι σου είτε μακριά, όπως και να το κάνουμε θες να ρουφήξεις στην κυριολεξία κάθε στιγμή της φοιτητικής σου ζωής γιατί δεν έχεις πλέον τα καταπιεσμένα ωράρια που είχες ως μαθητής. 

Νέοι φίλοι, άλλα στέκια και το «πάμε μωρέ για έναν καφέ» φέρνει το φαγητό, το ποτό και ούτω καθεξής. Το νου σου όμως να διαχειριστείς σωστά το πλάνο, για να είσαι εντός χρονοδιαγράμματος.

7. Η επαγγελματική αποκατάσταση δε θα έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη

Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει με τι ταχύτητα και πόσο αλλάζουν οι οικονομικές συνθήκες στα επαγγέλματα. 

Στο χέρι του καθενός όμως είναι να βρει τρόπους για να απογειώσει την εργασία του, αρκεί να έχει διάθεση και αντοχή να προσπαθήσει. Η σχολή θα σου παρέχει εφόδια που δε φαντάζεσαι τώρα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ένα πτυχίο θα σε καθιερώσει από μόνο του στην αγορά εργασίας.

8. Ο όγκος διαβάσματος δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο

Ναι, σωστά, δεν μπορούμε να πάμε από το Α στο Ω, αλλά έχε υπόψη σου πως πήρες μια γεύση από το ακατάπαυστο διάβασμα όταν προετοιμαζόσουν για τις πανελλήνιες. Για την ακρίβεια, ίσως έρθουν στιγμές που θα αναπολείς τις πανελλήνιες σαν «χαλαρές ημέρες». 

Μην τρομάζεις όμως, γιατί αν είχε μόνο αυτά τα «πρέπει» η ζωή όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι. Οπότε αν δε θες να έρθεις τελευταίος και να φορτώνεσαι μαθήματα που θα μένουν για αργότερα, άνοιξε τα βιβλία σου, μην απελπίζεσαι και θα δεις πόσο γρήγορα θα τελειώσεις.

9. Οι πρώτες ώρες είναι για να χάνονται

Από το σχολείο στο σπίτι και από το σπίτι στο σχολείο, το έκοβες με τα πόδια. Τώρα πέφτεις στην ανάγκη των ΜΜΜ και αγανακτείς όταν καθυστερούν, όταν έχουν απεργία ή όταν ο ένας πέφτει πάνω στον άλλον και αυτός ο άλλος είσαι εσύ. 

Πάντως παραδέξου το, πως και να μην έχει καθυστερήσει το λεωφορείο να έρθει, μπορεί η δικαιολογία του να σε βγάζει πάντα από τη δύσκολη θέση όταν αργοπορείς και δεν είσαι έγκαιρα στο μάθημα, έτσι, γιατί ξενύχτησες το προηγούμενο βράδυ και το πρωί το να βγεις από την κουβέρτα σου έμοιαζε πιο δύσκολο και από τους άθλους του Ηρακλή.

10. Προβλήματα με καθηγητές και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες

Συναντάς διαφορετικές προσωπικότητες μέσα στο χώρο της σχολής σου και ο καθένας από αυτούς επικοινωνεί διαφορετικά με τους φοιτητές. Λογικό να βλέπεις ως πρόβλημα την επικοινωνία, πόσο μάλλον όταν και αν συμβαίνουν αδικίες ή απουσία προθυμίας τόσο σε εσένα όσο και στους υπόλοιπους. 

Συνειδητοποιείς όμως ότι αυτό είναι πάντα κομμάτι της αλληλεπίδρασης και ότι στο χέρι σου είναι να ρυθμίσεις μόνο τη δική σου συμπεριφορά.

Έχεις μπει για τα καλά στον κόσμο της ενήλικης ζωής, οπότε, όσες φορές κι αν θυμώσεις με αδικίες που θα συναντήσεις, με το πρόγραμμα που δε σου βγαίνει, με τα χρήματα που δεν είναι αρκετά, με τη σχολή που δεν είναι αυτό που ονειρεύτηκες, να θυμάσαι πως αυτό δε θα κρατήσει για πάντα και θα είναι ένα κομμάτι από τα πιο ανέμελα και δημιουργικά χρόνια της ζωής σου. Φρόντισε να το ζήσεις στο έπακρο.

epirusblog.gr
5 of 5
10 πράγματα που θα καταλάβεις μόνο αφού γίνεις φοιτητής
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4924979685722330668
item