10 tips για να μην έχετε άγχος στο κρεβάτι

Οι γυναίκες που νιώθουν ανασφαλείς στο κρεβάτι είναι πολλές.

«Οι εμπειρίες που έχουμε στην ηλικία κατά την οποία διαμορφώνεται η σεξουαλική μας ταυτότητα και ξυπνά η ερωτική επιθυμία επηρεάζουν το πόση αυτοπεποίθηση ή ανασφάλεια θα νιώθει μια γυναίκα στην ερωτική της ζωή» εξηγεί η σεξοθεραπεύτρια Linda De Villers, PhD και προσθέτει: «Το πώς μαθαίνεις για το σεξ –οι πρώτες σου εμπειρίες και το πώς χειριζόταν η οικογένειά σου το θέμα του γυμνού σώματος καθώς μεγάλωνες– επηρεάζει επίσης το πώς νιώθεις στο κρεβάτι».

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως ό,τι κι αν κάνει σεξουαλικά κάποια γυναίκα, θα βρεθεί κάποιος να την κριτικάρει ή θα κριτικάρει η ίδια τον εαυτό της, το οποίο είναι πολύ χειρότερο» τονίζει η σεξολόγος Trina Read. 

Δοκίμασε αυτά τα tips που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τους φόβους και τις σκέψεις που σε εμποδίζουν να απολαύσεις το σεξ.

Ρίξ’το στην κίνηση

«Όταν νιώθουμε άσχημα για τη σεξουαλικότητα ή το σώμα μας, μια εύκολη μέθοδος για να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση είναι να μπούμε σε κίνηση» σημειώνει η Patti Britton, PhD, sex coach. «Από μόνη της η σωματική κίνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αρνητικά συναισθήματα και ασκήσεις όπως του Pilates και της yoga ευνοούν τη ροή της θετικής ενέργειας στο σώμα». 

Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διατάσεις και ενδυνάμωση μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, απελευθερώνουν ενδορφίνες και δημιουργούν μια αίσθηση ευφορίας που θα σε βοηθήσει να παλέψεις τα συναισθήματα της απόρριψης του εαυτού σου.

Μην κρατάς μυστικά

«Αν μιλήσεις με το σύντροφό σου για το πώς νιώθεις και το άγχος που έχεις, θα κατευνάσεις τα αρνητικά συναισθήματά σου και θα νιώθεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου» επισημαίνει η Trina Read. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα χαλαρό διάλογο χρησιμοποιώντας ερωτήσεις όπως «Κι αν θέλω να πάρω πρωτοβουλίες, αλλά δυσκολεύομαι;». Όταν θα αρχίσει αυτή η ανταλλαγή, μπορείς να προχωρήσεις σε δηλώσεις: «Νομίζω πως θα με κακοχαρακτηρίσεις αν πάρω πρωτοβουλίες». Όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο, θα νιώσεις φοβερή ανακούφιση.

Άλλαξε συνήθειες

Μήπως το να είσαι ντροπαλή σου προσφέρει οφέλη που δεν αντιλαμβάνεσαι αλλά εκμεταλλεύεσαι; Ίσως το να προσπαθείς να βρεις τι είναι αυτό που σε μπλοκάρει προκαλεί συμπάθεια στον αγαπημένο σου, οπότε καταλήγεις να αποφεύγεις το σεξ. Μπορεί να παρηγορείσαι παροδικά, στο βάθος όμως συντηρείς μη παραγωγικά πρότυπα. Άλλαξέ το! Το να έχεις μια υγιή, απολαυστική ζωή είναι πολύ πιο σημαντικό.

Διαπραγματεύσου

Αν ένας άνδρας έχει λιγότερο έντονη ερωτική διάθεση από τη σύντροφό του, η γυναίκα νιώθει πως με κάποιον τρόπο αυτό είναι δικό της λάθος ή πως δεν τη βρίσκει αρκετά σέξι και συνήθως δε θίγει το θέμα. Η λύση: Συμβιβαστείτε. Καταλήξτε σε μια συχνότητα που σας ικανοποιεί και τους δύο. «Μη φοβάσαι να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου» παροτρύνει η Trina Read. «Σκέψου πως ο σύντροφός σου μπορεί να είναι κουρασμένος και απόλαυσέ το μόνη».

Παίξε

Ένας άλλος τρόπος για να γίνεις πιο τολμηρή στο κρεβάτι: χρησιμοποίησε βοηθήματα με το σύντροφό σου ή μόνη σου. «Οι άνθρωποι που αυνανίζονται έχουν καλύτερη σωματική εικόνα και απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ» εξηγεί η Pepper Schwartz.

Μην αφήνεις να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για σένα

«Αν ο αγαπημένος σου δε σε κάνει να νιώθεις όμορφα για τον εαυτό σου, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς αν πρέπει να διατηρηθεί αυτή η σχέση και να προσπαθήσεις να διορθώσεις τα κακώς κείμενα ή να σηκωθείς να φύγεις» επισημαίνει η Pepper Schwartz, PhD, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ. 

Εάν ο σύντροφός σου δε χάνει ευκαιρία να επισημάνει ότι έχεις αποκτήσει παχάκια στη μέση και επιμένει ότι πρέπει να αδυνατίσεις, μην περιμένεις ότι το σεξ θα είναι καλό. 

Συζητήστε για το τι σας κάνει να νιώθετε καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Δε βλέπεις να αλλάζει κάτι; Ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να χωρίσετε. Ακούγεται ακραίο, όμως η ειδικός επιμένει: «Αν είσαι στο κρεβάτι με το σύντροφό σου και δε νιώθεις θεά, σέξι και υπέροχη, τότε οφείλεις να σκεφτείς πως ίσως υπάρχει ένα μεγάλο λάθος στη σχέση σας».

Μην περιμένεις, μην ελπίζεις

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να δίνεις στο σύντροφό σου λίγες οδηγίες (ή πολλές). «Πολλές γυναίκες υποθέτουν πως ο σύντροφός τους ξέρει τι πρέπει να κάνει» αναφέρει η Linda De Villers. «Δεν εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, οπότε κάθε πρόβλημα στην ερωτική τους ζωή θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτό».

Επανάλαβε μετά από εμάς: «Δεν υπάρχουν κανόνες»

Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να κάνεις σεξ, αυτό όμως είναι λάθος. Το να ανακαλύψεις τι σε ευχαριστεί είναι το μοναδικό μυστικό. Η Trina Read υποστηρίζει αυτή την άποψη. «Εφόσον αυτό που θέλεις να κάνεις στο κρεβάτι είναι ασφαλές και συναινείτε και οι δύο, τότε όλα καλά. Θα πρέπει να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου».

Κάνε εξάσκηση

Υπενθύμιζε όμως στον εαυτό σου ότι οι επικριτικές σκέψεις δε θα σε βοηθήσουν. Για την ακρίβεια, απλά θα σε εμποδίσουν να περάσεις καλά. 

Αντίθετα, ο οραματισμός μπορεί να βοηθήσει. Μεταφέρσου νοερά σε μια σεξουαλική εμπειρία που είχες απολαύσει χωρίς αναστολές (εκείνο το βράδυ που είχες πιει δυο ποτά παραπάνω ή που είχες κάνει προηγουμένως μασάζ και ένιωθες πολύ χαλαρή). Μπορεί να διαπιστώσεις ότι δε δυσκολεύεσαι να επανέλθεις σε εκείνη την κατάσταση. Φυσικά, θα χρειαστεί κάποια εξάσκηση, όταν όμως έχει να κάνει με το σεξ, αυτό είναι η μισή διασκέδαση.

Επανεκπαίδευσε τον εγκέφαλό σου

Αυτό είναι απαραίτητο για όλες τις γυναίκες που θέλουν –αλλά νιώθουν πως δεν πρέπει– να ικανοποιούν τον εαυτό τους, να κρέμονται από το φωτιστικό ή να κάνουν στο κρεβάτι οτιδήποτε τις εξιτάρει. Φαντάσου να προσπαθείς να πείσεις έναν άνδρα πως το να επιθυμεί στοματικό σεξ είναι αφύσικο. 

Ή πως είναι «υπερσεξουαλικός» και θέλει να το κάνει πολύ συχνά. Δε βάζεις τα γέλια στη σκέψη της αντίδρασής του; Πόσες γυναίκες όμως λένε στον εαυτό τους ότι αυτά που επιθυμούν στο κρεβάτι είναι ντροπιαστικά; Οραματίσου πώς οι επιθυμίες, η εμπειρία και η σωματική σου ανταπόκριση στο κρεβάτι μπορούν να σε κάνουν έναν σεξουαλικό σούπερ νίντζα!

epirusblog.gr
5 of 5
10 tips για να μην έχετε άγχος στο κρεβάτι
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8046360175914479527
item