Ένδειξη αποκλιμάκωσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, το αεροπλανοφόρο USS Nimitz αποχωρεί από τον Κόλπο Ένδειξη αποκλιμάκωσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, το αεροπλανοφόρο USS Nimitz αποχωρεί από τον Κόλπο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ένδειξη αποκλιμάκωσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, το αεροπλανοφόρο USS Nimitz αποχωρεί από τον Κόλπο

Αποχωρούν από τον Κόλπο, έπειτα από εννέα μήνες στη θάλασσα, το αεροπλανοφόρο USS Nimitz και η δύναμη συνοδείας του, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η απόφαση μοιάζει να σηματοδοτεί τη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, που είχε φτάσει στο κόκκινο το προηγούμενο διάστημα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η αεροναυτική δύναμη του Nimitz «αποχώρησε από τον τομέα ευθύνης της κεντρικής διοίκησης» (USCENTCOM, το στρατηγείο που είναι υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή), ανακοίνωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το Nimitz αναπτύχθηκε στην περιοχή τον Σεπτέμβριο για να επιτηρεί τις κινήσεις του Ιράν και να εγγυηθεί την αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Τεχεράνης εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή συμφερόντων.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «θεωρεί ότι διαθέτουμε επαρκώς ισχυρή παρουσία για να αντιδράσουμε» σε οποιαδήποτε επίθεση, εξήγησε ο κ. Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς εάν η αποχώρηση της αεροναυτικής δύναμης αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Ιράν, ο εκπρόσωπος είπε πως «ο υπουργός είχε κατά νου το γεωστρατηγικό περιβάλλον όταν ενέκρινε την μετακίνησή της».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση υπαγορεύθηκε επίσης από την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου και των σκαφών συνοδείας του και την ανάγκη συντήρησης και ανεφοδιασμού των πλοίων.

Ο κ. Κέρμπι δεν διευκρίνισε εάν το Nimitz θα αντικαταστήσει κάποιο άλλο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο. «Αποτιμάμε μόνιμα το επίπεδο της απειλής. Προσπαθούμε μόνιμα να ανταποκρινόμαστε σε κάθε απειλή διαθέτοντας επαρκείς δυνατότητες» περιορίστηκε να πει.

Το Nimitz και τα σκάφη συνοδείας του βρίσκονταν εν πλω για ασυνήθιστα μακρύ χρονικό διάστημα — 270 ημέρες —, αρχικά στην περιοχή κοντά στη βάση του, στον Ειρηνικό, κατόπιν στη Μέση Ανατολή. Έπλευσε στον Κόλπο και στα ανοιχτά της Σομαλίας κατά τη διάρκεια της αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής.

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι η χώρα του θα επανενταχθεί στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που υπογράφτηκε το 2015.

Ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε μονομερώς την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), το 2018, παρά τις εκκλήσεις συμμάχων του να μην προχωρήσει, προτού επαναφέρει σε ισχύ και διευρύνει τις αμερικανικές κυρώσεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Ένδειξη αποκλιμάκωσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, το αεροπλανοφόρο USS Nimitz αποχωρεί από τον Κόλπο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8588375952467354554
Σχόλια
item