Χαστούκι από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: "Οι S-400 αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ, όχι οι S-300"

Η απάντηση των ΗΠΑ στα "τερτίπια" του Ακάρ για τους S-400 είναι ένα ηχηρότατο "ΌΧΙ".

Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 που απέκτησε η Τουρκία από τη Ρωσία δημιουργούν μεγαλύτερη απειλή για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από ότι οι S-300, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Thomas Campbell.

Όλες οι προσφορές για την πώληση των Patriots των ΗΠΑ έχουν απορριφθεί από την Τουρκία, πρόσθεσε ο Campbell, σήμερα στο Voice of America.

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και ΗΠΑ, έχουν επιδεινωθεί λόγω της αγοράς της Τουρκίας των αντιαεροπορικών πυραύλων  S-400 από τη Ρωσία, για τους  οποίους η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι είναι ασύμβατοι με τα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση στην αγορά της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Ουάσιγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων του οργανισμού προμηθειών άμυνας της Τουρκίας SSM τον Δεκέμβριο.

Προκειμένου να επιλύσει την ένταση, η Άγκυρα έστειλε επιστολή στην Ουάσινγκτον, προτείνοντας ως λύση για τους S-400, αυτό που η Τουρκία αποκαλεί  μοντέλο της Κρήτης, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar την Παρασκευή, ότι "οι S-400 μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως και οι  S-300".

Μετά από μια κρίση με την Τουρκία τη δεκαετία του 1990, η Κύπρος παρέδωσε στην Ελλάδα τα πυραυλικά συστήματα S-300 που αγόρασε από τη Ρωσία, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στο νησί της Κρήτης σε ανενεργή κατάσταση.

Ο Akar την Παρασκευή είπε επίσης ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους SAMP-Ts από τη Γαλλία και την Ιταλία  είχαν αποτύχει για διάφορους λόγους, οπότε η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει τους S-400, τους οποίους η Μόσχα παρείχε σύμφωνα με τους όρους που είχαν ζητηθεί από την Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Κάμπελ κάλεσε την Τουρκία να μην διατηρήσει τους ρωσικούς πυραύλους.

«Αυτές οι πωλήσεις παρέχουν εισόδημα και επιρροή στους Ρώσους. Η Τουρκία είναι ένας μακροπρόθεσμος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό το ζήτημα είναι ασυμβίβαστο με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι του ΝΑΤΟ », είπε.

Εκτίμηση

Η απάντηση των ΗΠΑ στα "τερτίπια" του Ακάρ είναι ένα ηχηρότατο ΌΧΙ. Μετά από το αυτό η Τουρκία πλέον πρέπει να αποφασίσει, είναι σύμμαχος χώρα που ανήκει όντως στο ΝΑΤΟ και τη Δύση, ή ανήκει μόνο θεωρητικά και κατ' όνομα σε αυτές και έχει στραφεί προς  τη Ρωσία με ισχυρή "δόση" αυτονόμησης των ενεργειών της"

Επίσης αναμένω το "χαστούκι των ΗΠΑ" αναφορικά με τους S-400, ότι θα σημάνει την κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στα πλαίσια της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα" σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο

Πηγή: pentapostagma.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Χαστούκι από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: "Οι S-400 αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ, όχι οι S-300"
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2536952710411771689
item