Εμβόλιο Pfizer: Πράσινο φως από τον FDA για τη μεταφορά και φύλαξή του σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης

Με μια απόφαση που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τη διάθεση του εμβολίου της Pfizer για την Covid-19 η αμερικανική ρυθμιστική αρχή FDA ενέκρινε την αποθήκευση και μεταφορά του αντί για συνθήκες βαθιάς κατάψυξης στις κανονικές θερμοκρασίες κατάψυξης για διάστημα έως και δύο εβδομάδων.

Την περασμένη εβδομάδα η Pfizer και η BioNTech κατέθεσαν στον FDA δεδομένα,που «καταδεικνύουν τη σταθερότητα του εμβολίου», όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μεταξύ -25 και 15 βαθμών Κελσίου, δηλαδή θερμοκρασία των συνήθων ιατρικών καταψυκτών και το αίτημα τους για χαλάρωση των οδηγιών αποθήκευσης σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης έγινε τελικά δεκτό. 

«Οι εναλλακτικές θερμοκρασίες για τη μεταφορά και φύλαξη θα βοηθήσουν να χαλαρώσει το βάρος της προμήθειας με ειδικό εξοπλισμό των εμβολιαστικών κέντρων και μπορεί να συνδράμει να φθάσει σε περισσότερες περιοχές το εμβόλιο», ανέφερε ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αποτίμησης και Έρευνας του FDA.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 66,5 εκατ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στις ΗΠΑ, τα 35 εκατ. εκ των οποίων της Pfizer. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο FDA είχε ανάψει το πράσινο φως για την έκτακτη χρήση του εμβολίου μετά τη σχετική θετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του, ανέφερε ότι έπρεπε να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μεταξύ -60C και -80C και να μεταφέρεται με ειδικά κοντέινερ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για χρήση ειδικών κοντέινερ, κάτι που αποτελεί το βασικό υλικοτεχνικό εμπόδιο στη διανομή του προϊόντος.


epirusblog.gr
5 of 5
Εμβόλιο Pfizer: Πράσινο φως από τον FDA για τη μεταφορά και φύλαξή του σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 953226769483744461
item