Εκλογές στην Ισπανία: Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στην Καταλονία της Ισπανίας, στις περιφερειακές εκλογές που θα δοκιμάσουν την ισχύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της ισπανικής επαρχίας, σε μια εποχή που κυριαρχείται τώρα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Είτε στις εκλογές επικρατήσουν αυτονομιστικά κόμματα, που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στην Καταλονία, είτε οι Σοσιαλιστές που ηγούνται της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας, είναι απίθανο να υπάρξει μια επανάληψη της χαοτικής, βραχύβιας διακήρυξης ανεξαρτησίας στα τέλη του 2017.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει μια ένδειξη της ισχύος των αυτονομιστών και μπορεί να επηρεάσει την πολιτική πορεία του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας για τα επόμενα χρόνια. Δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλή προσέλευση, με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα εκλογικά κέντρα.

Στις τελευταίες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας, ένα κεντροδεξιό κόμμα κατά της ανεξαρτησίας κέρδισε την πρώτη θέση, αλλά τα δύο κύρια αυτονομιστικά κόμματα, το κεντροδεξιό Μαζί για την Καταλονία, και το αριστερό Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), σχημάτισαν κυβέρνηση.

Οι εντάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά έκτοτε, και η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν τους Σοσιαλιστές - που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία προκρίνοντας τον διάλογο – να καταγράφουν μικρό προβάδισμα, αν και θα χρειαστούν υποστήριξη από άλλα κόμματα για να σχηματίσουν την πρώτη περιφερειακή κυβέρνηση κατά της ανεξαρτησίας μετά από εννέα χρόνια.

«Είναι η στιγμή για συμφιλίωση, για γεφύρωση διαφορών, για διάλογο και αναζήτηση συμφωνιών εντός της Καταλονίας», δήλωσε στο Reuters ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Σαλβαδόρ Ίγια, υπουργός Υγείας της Ισπανίας μέχρι πριν από δύο εβδομάδες.

Έχει αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό Vox, που ενδέχεται να κερδίσει για πρώτη φορά έδρες στην καταλανική Βουλή.

Εάν οι αυτονομιστές καταφέρουν να διατηρήσουν την εξουσία, μια νέα διακήρυξη ανεξαρτησίας φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, καθώς το κίνημα είναι διχασμένο μεταξύ μετριοπαθών και συγκρουσιακών προσεγγίσεων και οι κορυφαίοι ηγέτες του βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν εγκαταλείψει την Ισπανία μετά τα γεγονότα του 2017.

«Πάντα υποστηρίζαμε ότι είναι καλύτερο να συμφωνήσουμε με την Ισπανία σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε στο Reuters ο Πέρε Αραγονιές, υποψήφιος του ERC και επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η επίτευξη ενός συνδυασμένου ποσοστού 50% θα επιτρέψει στους αυτονομιστές να πιέσουν για ένα δημοψήφισμα από μια θέση ισχύος, αλλά απέκλεισε βραχυπρόθεσμα οποιαδήποτε μονομερή κίνηση για ανεξαρτησία.


epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές στην Ισπανία: Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8411903765397278256
item