Στάθης Καλύβας για ΑΠΘ: Μιλούν για ντροπή αυτοί που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις σε συναδέλφους τους Στάθης Καλύβας για ΑΠΘ: Μιλούν για ντροπή αυτοί που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις σε συναδέλφους τους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Στάθης Καλύβας για ΑΠΘ: Μιλούν για ντροπή αυτοί που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις σε συναδέλφους τους

Σε σχόλιο για την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ και τις αντιδράσεις ορισμένων καθηγητών προχωρά ο καθηγητής του Yale, Στάθης Καλύβας.

Με αφορμή τη φωτογραφία καθηγητή που έγινε viral, που έγραφε με κιμωλία «ντροπή» στην άσφαλτο, ο κ. Καλύβας αναφέρεται στα όσα διαδραματίζονται στο ΑΠΘ.

Οπως σημειώνει ο κ. Καλύβας «βγήκαν και μιλούν για ντροπή άνθρωποι που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων τους, για την ωμή καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Η ανάρτηση του καθηγητή του Yale Στάθη Καλύβα

«Πριν λίγες μέρες ο φίλος μου και καθηγητής στο ΑΠΘ Βασίλης Γούναρης μου περιέγραφε τον προπηλακισμό του από τους τραμπούκους που ως τώρα δρούσαν ελεύθεροι και ανενόχλητοι. 

Τώρα που το κράτος αποφάσισε επιτέλους να αντιδράσει και να επιβάλλει το νόμο, βγήκαν και μιλούν για ντροπή άνθρωποι που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων τους, για την ωμή καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Η χώρα ανέχεται αυτή την παράνοια για δεκαετίες, ελπίζω να έφθασε η ώρα του “ως εδώ”», αναφέρει ο κ. Καλύβας.

Πριν λίγες μέρες ο φίλος μου και καθηγητής στο ΑΠΘ Βασίλης Γούναρης μου περιέγραφε τον προπηλακισμό του από τους τραμπούκους που ως τώρα δρούσαν ελεύθεροι και ανενόχλητοι. Τώρα που το κράτος αποφάσισε επιτέλους να αντιδράσει και να επιβάλλει το νόμο, βγήκαν και μιλούν για ντροπή άνθρωποι που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων τους, για την ωμή καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η χώρα ανέχεται αυτή την παράνοια για δεκαετίες, ελπίζω να έφθασε η ώρα του «ως εδώ».

577
13
20

Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ

«Τα γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. 

Οι ομάδες αυτές, επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας» σημειώνει η ανακοίνωση των πρυτάνεων του ΑΠΘ.

Έχουν "επικηρύξει” καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. 

Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση", αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές και υπογραμμίζουν ότι "τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν, δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας" και "ο φόβος έφερε την ανοχή κι η ανοχή διαιώνισε τον φόβο", γι' αυτό "οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου», αναφέρουν οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

«Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής», καταλήγουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.


epirusblog.gr
5 of 5
Στάθης Καλύβας για ΑΠΘ: Μιλούν για ντροπή αυτοί που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις σε συναδέλφους τους
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2885916653198192606
Σχόλια
item