Γιάννενα: Έχει ακόμη δρόμο το Ανοιχτό́ Κέντρο Εμπορίου Γιάννενα: Έχει ακόμη δρόμο το Ανοιχτό́ Κέντρο Εμπορίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Έχει ακόμη δρόμο το Ανοιχτό́ Κέντρο Εμπορίου

Μια προκαταβολική βράβευση κατάφερε να αποσπάσει το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) των Ιωαννίνων στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Best City Awards 2020», ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να διανύσουν ο δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» την άνοιξη του 2019, τα βήματα δεν είναι και τόσο γοργά, όχι ωστόσο με ευθύνη του δήμου και του Επιμελητηρίου, αλλά κατά βάση της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος.

Το πρώτο και μεγαλύτερο υποέργο που αφορά την αναβάθμιση του δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2020 και αρχές Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου έγινε η ανάδειξη της ΤΡΙΠΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ ως προσωρινού μειοδότη. 

Από τότε πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες μέχρι η διαχειριστική αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και πριν λίγες ημέρες έφτασε στον δήμο Ιωαννιτών η θετική απάντηση, που επιτρέπει να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο.

«Εντός του επόμενου 10ημέρου εκτιμώ ότι θα υπογραφεί η σύμβαση. Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τέτοιες που χρειάζεται ένας χρόνος 7-8 μηνών από τη δημοπράτηση μέχρι να ξεκινήσει ένα έργο, και στη διάρκεια της πανδημίας η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, χρειάστηκε ακόμη περισσότερος χρόνος, καθώς υπήρχε και η εμπλοκή της διαχειριστικής αρχής που χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις μήνες για να ανάψει το πράσινο φως», τόνισε μιλώντας στον Η.Α. ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, σημειώνοντας ότι το έργο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας και αναπλάσεις της πλατείας Αγίου Νικολάου και του περιβάλλοντα χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης.

Με εξίσου βραδείς ρυθμούς προχωρά και το δεύτερο υποέργο που έχει αναλάβει να «τρέξει» το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και αφορά δράσεις ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, στοχεύοντας στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων της περιοχής. 

Οι δράσεις αφορούν την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους ,στο πλαίσιο μιας έξυπνης και δυναμικής εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής, και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Επιμελητήριο κατάφερε να ολοκληρώσει πριν λίγες ημέρες την πρόσληψη των συμβούλων και την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου η πρώτη τηλεδιάσκεψη με τον δήμο Ιωαννιτών, από την πλευρά του οποίου θα συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι Νατάσα Τύρου- Ούζα, Φώτης Βάββας και Γιώργος Αρλέτος.

«Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες για να εγκριθεί από τη διαχειριστική αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος η προκήρυξη των προσλήψεων. Δεν ήταν στο χέρι μας να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», ανέφερε στον Η.Α. ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη συνέχεια.

Δεσμεύσεις για επιτάχυνση

Το ότι υπάρχει ζήτημα καθυστερήσεων, το οποίο δεν εξαντλείται στο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου των Ιωαννίνων, πιστοποιείται και από την τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την αξιολόγηση και την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων της δράσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ Γιώργου Ζερβού, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρη Παπαστεργίου, του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργου Καρανίκα κ.ά.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν η ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων. Εξετάστηκαν οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών, και συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υλοποίησής τους, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.


Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να υπάρξει τακτική συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην έως σήμερα εξέλιξη των «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου» και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.


«Όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε κατά προτεραιότητα έτσι ώστε αυτή η δράση ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και την εμπορική επιχειρηματικότητα στις πόλεις της Ελλάδας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρης, αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις.


«Η υλοποίηση της δράσης των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου (Open Malls) αν και έχει ξεκινήσει από το 2018, μέχρι σήμερα, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα υλοποίησης της δράσης», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας να συμπληρώνει: «Η Ε.Σ.Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, ήδη από την έναρξη της Δράσης, και ευελπιστεί ότι η επιτάχυνση των έργων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη, θα ωφελήσει πραγματικά τις τοπικές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που διανύουμε».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Έχει ακόμη δρόμο το Ανοιχτό́ Κέντρο Εμπορίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3991271676420095334
Σχόλια
item