Γιάννενα: Κάνει… σπριντ για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται πλέον το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας από την περιφέρεια Ηπείρου, που ξεκινά έναν «αγώνα δρόμου», αφενός προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να μη χαθεί το ενδιαφέρον από τις εταιρίες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, αφετέρου για να βρεθεί χρηματοδότηση για το όλο εγχείρημα, που σε πλήρη ανάπτυξή του μπορεί να φτάσει και τα 25 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, η περιφερειακή αρχή αναζητά και επενδυτές που θα στηρίξουν το εγχείρημα, στο πλαίσιο βέβαια των όρων που θα τεθούν, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου να είναι ένας από τους φορείς που έχει ήδη εκφράσει τη βούληση να συμμετέχει, τουλάχιστον κατά το 1/3, στην ανέγερση της SiliconValleyτων Ιωαννίνων και της Ηπείρου. 

Παράλληλα, έχουν ήδη εγγραφεί στο προϋπολογισμό της περιφέρειας 4 εκ ευρώ, ενώ κονδύλια για την ανέγερση του κτιρίου θα διατεθούν και από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και θα αναζητηθούν και από άλλες πηγές.

Στόχος είναι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας να λειτουργεί ως ένας οργανισμός, αντίστοιχος με τη δομή του Επιχειρηματικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ) και να «φιλοξενεί» τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Η παραχώρηση της έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον σκοπό αυτό άνοιξε τον δρόμο για τις επόμενες διαδικασίες και πλέον επαφίεται στην περιφέρεια να τις προχωρήσει, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να σημειώνει ότι θα ενημερώσει άμεσα την εταιρία TeamViewer, η οποία είναι μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες και παράλληλα είχε θέσει και ένα χρονικό περιορισμό, τριών ετών περίπου, με βάση το δικό της χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης.

«Πλέον το άγχος είναι τεράστιο, γιατί πρέπει σε χρόνο dtνα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε αυτή τη μονάδα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Καχριμάνηςκαι ευχαρίστησε τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό που έχει ενημερωθεί σχετικά και στηρίζει το εγχείρημα.«Δίνει μια νέα διάσταση στον τόπο μας, τους ευχαριστώ όλους. 

Θα ζητήσω δε τη συνδρομή όποιου μπορεί να βοηθήσει σε αυτά που έχουμε δρομολογήσει, να έρθει δίπλα μας για να τελειώσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας παράλληλα τα οφέλη που θα έχει η περιοχή από μια τέτοια επένδυση, ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους αποφοίτους του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την επιστροφή επιστημόνων που τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό.

Την Τεχνόπολη του Ρυθμιστικού επιδιώκει ο Στ. Καλογιάννης

Μια άλλη διάσταση, εδώ και καιρό, βάζει στο θέμα ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, που ζητά η Τεχνόπολη να χωροθετηθεί στην Πεδινή, όπου προβλέπεται από το Ρυθμιστικό, μεταφέροντας τη θέση αυτή και στις πρυτανικές αρχές.

Ο κ. Καλογιάννης πρότεινε στον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να είναι ενεργός η συμμετοχή του πανεπιστημίου στη δημιουργία Τεχνόπολης, που προβλέπεται στον σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από το 2009, ως μια οργανωμένη περιοχή με ρυμοτομικό σχέδιο, η οποία θα μπορεί να υποδεχθεί εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, στις οποίες θα δίνονται κίνητρα.

«Η Τεχνόπολη θα λειτουργεί ως “μαγνήτης” για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το υψηλής ποιότητας δυναμικό του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, των δύο νοσοκομείων και των υφιστάμενων δομών έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ, κλπ), ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν και υποστηρικτικές δραστηριότητες. 

Θα αποτελέσει δηλαδή η Τεχνόπολη έναν κόμβο ανάπτυξης που θα αναμορφώσει ποιοτικά το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Για το θέμα της Τεχνόπολης ο κ. Καλογιάννης θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα στον πρύτανη, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και τις προοπτικές του πανεπιστημίου.

Ο κ. Αλμπάνης ενημέρωσε για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα και για ζητήματα που προέκυψαν από την ενοποίηση με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Ακολούθησε συζήτηση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί ΑΕΙ που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και ο πρύτανης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό του για τον μειωμένο αριθμό φοιτητών που αναμένονται να εισαχθούν σε ορισμένα Τμήματα την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Καλογιάννηςζήτησε την ενίσχυση της Σχολής Καλών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής Σχολής και επισήμανε ότι αυτές μπορούν να παίξουν πολύ ενεργότερο ρόλο στα θέματα της πόλης των Ιωαννίνων.


Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κάνει… σπριντ για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3666028722788821562
item