Έχετε αναρωτηθεί; - Τι είχαν οι άνθρωποι για να διατηρούν φρέσκα τα φαγητά τους πριν εφευρεθεί το ψυγείο;

Έχετε αναρωτηθεί πώς διατηρούσαν οι άνθρωποι φρέσκο το φαγητό τους πριν εφευρεθούν τα ψυγεία;

Οι Ρωμαίοι και άλλοι λαοί μετέφεραν χιόνι και πάγο από ψηλά βουνά σε πεδινές περιοχές. Πριν από αυτό, οι άνθρωποι βρήκαν άλλους τρόπους για να αποθηκεύσουν τα τρόφιμα τους.

Στις ψυχρές περιοχές, οι άνθρωποι μπορούσαν να παγώσουν το φαγητό τους στο χιόνι ή μέσα στο παγωμένο χώμα. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι πρώτες πρακτικές έδωσαν στους ανθρώπους την επιλογή να εγκατασταθούν και να σχηματίσουν κοινότητες.

Μια προηγμένη μέθοδος αποθήκευσης τροφίμων προέκυψε στην Περσία γύρω στο 400 π.Χ. Οι άνθρωποι εκεί αποθηκεύτηκαν τρόφιμα σε κάποιες κατασκευές/δομές που ονομάζονταν Yakhchal. 

Αυτά ήταν θολωτά κτίρια φτιαγμένα από τούβλα από λάσπη για να διατηρήσουν τον πάγο παγωμένο ακόμη και κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κατασκευές, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να στέκονται σήμερα, ήταν μονωμένες από τοίχους πάχους έως έξι μέτρων.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι άνθρωποι συντηρούσαν το κρέας αλατίζοντας ή καπνίζοντάς το. Είχαν επίσης πολλά τρόφιμα αποξηραμένα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών. Τα λαχανικά ήταν συχνά αλατισμένα ή τουρσί. 

Πολλοί καρποί ξεραίνονταν ή έμπαιναν σε σκεύη σαν κονσέρβες. Αυτά τα τρόφιμα μπορούσαν στη συνέχεια να αποθηκευτούν σε δροσερά μέρη, όπως κελάρια και σπήλαια. Αυτό επέτρεψε στους ανθρώπους να εξοικονομήσουν τρόφιμα για περιόδους ανάγκης κατά την ξηρασία και την πείνα.

Αργότερα, φτιάχτηκαν άλλες δομές, σαν σπίτια με πάγο, ουσιαστικά σαν ψυγεία φτιαγμένα από πάγο μέσα στο χώμα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, πολλοί άνθρωποι διατηρούσαν τα φαγητά τους μέσα σε ντουλάπια  που περιείχαν μεγάλα τεμάχια πάγου για να διατηρήσουν τα τρόφιμα δροσερά. Αυτά τα τύπου... παγοκιβώτια ήταν επενδεδυμένα με κασσίτερο ή ψευδάργυρο για μόνωση. Όλα αυτά ως το πρώτο ψυγείο.

epirusblog.gr
5 of 5
Έχετε αναρωτηθεί; - Τι είχαν οι άνθρωποι για να διατηρούν φρέσκα τα φαγητά τους πριν εφευρεθεί το ψυγείο;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3809297219542510808
item