Γιάννενα: Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των ηρωικών γυναικών των Τσεριτσάνων Γιάννενα: Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των ηρωικών γυναικών των Τσεριτσάνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των ηρωικών γυναικών των Τσεριτσάνων

Με τον ελάχιστο επιτρεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις και τα πρωτόκολλα των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού αριθμό πολιτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, λιτή εκδήλωση για την απόδοση τιμής στη μνήμη των «γυναικών των Τσεριτσάνων» στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων.

Τελέστηκε δοξολογία στη μνήμη των «αντρισσών», κατά τον Β. Βακάλη, γυναικών και κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, και ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσεριτσάνων, κ. Κωνσταντίνος Παππάς.

Η ιστορική μνήμη αναφέρει πως τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 1913 οι γυναίκες των Τσεριτσάνων υποστήριξαν τον Ουλαμό πυροβολικού του Τόμαρου, κουβαλώντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες τα εξαρτήματα των πυροβόλων όπλων και κανονιών, πυρομαχικά και τρόφιμα για τους στρατιώτες, στα «δυο βουνά» της Ολύτσικας, για να χτυπηθούν από εκεί επιτυχώς οι τουρκικές οχυρές θέσεις κατά τη μάχη για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των ηρωικών γυναικών των Τσεριτσάνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5218256786832994664
Σχόλια
item