Παρατείνονται για ένα μήνα οι εκπτώσεις

Την πρόθεση του να εγκρίνει το αίτημα των εμπόρων για παράταση ενός μήνα της περιόδου των εκπτώσεων, εκφράζει στο newmoney ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης. 

Μία κίνηση με στόχο να επιτρέψει στον εμπορικό κόσμο να ξεστοκάρει από προϊόντα και να αποκτήσει ρευστότητα προκειμένου να αποφευχθεί ένα δυσχερές σενάριο με μαζικά λουκέτα μιας και ζήτημα να έχει γίνει τζίρος 1,5 – 2  δισ ευρώ στην «κανονική» εκπτωτική περίοδο που λήγει στο τέλος της εβδομάδας, έναντι των 5 δισ ευρώ πέρυσι!

Ειδικά για τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης η επέκταση της εκπτωτικής περιόδου αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά, με δεδομένο ότι παραδοσιακά αποτελεί περίοδο πολύτιμου τζίρου.

«Αρκεί βέβαια να επιτραπεί να λειτουργήσουν και τα καταστήματα μας», σχολιάζει στο newmoney στέλεχος γνωστής αλυσίδας γυναικείας ένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα στην Αττική λειτούργησαν μόλις δύο εβδομάδες κανονικά, περίοδος κατά την οποία είχαν καταφέρει να επιτύχουν σχεδόν το 60% του τζίρου που είχαν τον Ιανουάριο του 2020. Ένδειξη ότι και οι καταναλωτές, παρά τους περιορισμούς, είχαν διάθεση για αγορές παρά το αβέβαιο οικονομικό κλίμα.

Με περιορισμούς το «παράθυρο»

Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν εφικτό να λειτουργήσουν τα καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα με τον περιορισμό του click away ή ακόμα καλύτερα του click inside, εφόσον συνεχιστεί η βελτίωση στα επιδημιολογικά νούμερα. 

Κάτι, ωστόσο, για το οποίο θα έχουν τον τελευταίο λόγο οι ειδικοί αυτή την εβδομάδα, αφού εξεταστούν ενδελεχώς όλα τα σενάρια και οι πιθανές εναλλακτικές.

Με δεδομένο ότι κάθε μήνας με lockdown κοστίζει περίπου 3 δισ ευρώ στο δημόσιο Ταμείο η κυβέρνηση αυτή τη φορά φαίνεται ότι μάλλον θα προτάξει την σταδιακή επαναφορά της λιανεμπορικής δραστηριότητας έναντι των σχολείων.

Νέο σύστημα έγκρισης μετακινήσεων

Μία σταδιακή επαναφορά που ίσως επιφυλάσσει και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των καταναλωτών. 

Και τούτο καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ζητηθεί απ’ το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συγκροτήσει σχέδιο για ένα νέο ψηφιακό σύστημα έγκρισης μετακινήσεων αποκλειστικά με σκοπό τα ψώνια.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα «πατήσει» σε ένα νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό που θα στέλνονται τα SMS προς έγκριση μετακίνησης. 

Χωρίς να διαρρέεται ποιες θα είναι οι δυνατότητες του νέου συστήματος, οι πληροφορίες θέλουν ως βασικό άξονα του σχεδιασμού του το μεγαλύτερο έλεγχο στις μετακινήσεις και την εφαρμογή «κόφτη» στα SMS.

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν δύο εμπόδια που θα πρέπει να παρακαμφθούν. Το πρώτο αφορά το τεχνικό κομμάτι του πως στήνεται και λειτουργεί αποτελεσματικά μία τέτοια υπηρεσία. Το άλλο και ίσως πιο ουσιώδες είναι η δυνατότητα μετακίνησης με ειδικά έντυπα. 

Και τούτο καθώς ακόμα και να επιτευχθεί η τεχνική λύση για το νέο σύστημα θα πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση ακύρωσης των εντύπων, έστω μόνο για τα ψώνια. Κάτι που προς το παρόν δεν είναι βέβαιον…

epirusblog.gr
5 of 5
Παρατείνονται για ένα μήνα οι εκπτώσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5064941517562211637
item