Γιάννενα: Μελλοντικοί Γιατροί Χωρίς Κλινική Άσκηση

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για την παύση των εργαστηρίων λόγω της πανδημίας και ζητώντας την επαναλειτουργία τους για τους φοιτητές τουλάχιστον των δύο τελευταίων ετών σπουδών.

Το ζήτημα απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα όλης της χώρας, αφού ελάχιστες είναι οι κλινικές πράξεις που γίνονται διά ζώσης στους φοιτητές του 6ου έτους σπουδών στις Ιατρικές Σχολές, ενώ η πράξη αυτή έχει ανασταλεί από τον περασμένο Φεβρουάριο για τους φοιτητές και των προηγούμενων ετών.

Έτσι, με την κινητοποίησή τους την Παρασκευή στην είσοδο του ΠΓΝΙ, δεκάδες φοιτητές των δύο Σχολών και Τμημάτων ζήτησαν να ληφθεί μέριμνα ώστε να επιστρέψουν στη διά ζώσης κλινική πράξη, θέτοντας το ζήτημα, ότι είναι αδύνατο και αδιανόητο, οι αυριανοί ειδικευόμενοι ιατροί ή οι αγροτικοί ιατροί, να καλούνται να αναλάβουν ευθύνες απέναντι στους πολίτες και το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς και το κλινικό έργο.

Ο Παναγιώτης Χούσος, γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Ιωαννίνων έκανε λόγο για μία κατάσταση που έχει υποβαθμίσει και απαξιώσει το επίπεδο των σπουδών τους. «Θα κληθούμε να εξετάσουμε ασθενείς ως ειδικευόμενοι ή ως αγροτικοί ιατροί, χωρίς να έχουμε διδαχθεί τον τρόπο με την κλινική πράξη, Δεν έχουμε βάλει στηθοσκόπιο σε ασθενείς εδώ και ένα χρόνο και βλέπουμε τα νοσοκομεία και τις κλινικές μόνο στον ύπνο μας. 

Η κυβέρνηση αντί να δει αυτήν την κατάσταση και να δώσει λύση, επιλέγει να δημιουργήσει πανεπιστημιακή αστυνομία, με κονδύλιο 30 εκ. ευρώ και το υπ. Παιδείας να ψηφίζει το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Εμείς όμως θα έχουμε την ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας, εμείς θα βρισκόμαστε στο πλευρό του λαού, έχοντας περάσει όμως από μία διαδικασία υποεκπαίδευσης», ανέφερε ο κ. Χούσος.

Στο 5ο έτος της Ιατρικής, ο Δημήτρης Μόρτος, που χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση για το σύνολο των φοιτητών της Ιατρικής, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι παρά τις εκκλήσεις, τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας, δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση ή τοποθέτηση από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.

«Οι φοιτητές του 5ου έτους έχουμε κάνει κλινικό έργο για ένα εξάμηνο και από πέρυσι έχουμε παραγκωνιστεί τελείως. Δε βλέπουμε καν να υπάρχει συζήτηση για εμάς, ούτε έστω κάποια διάθεση να βοηθήσουν την κατάσταση», πρόσθεσε. 

Δείτε στο ITV :

 Πηγή: proinanea.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μελλοντικοί Γιατροί Χωρίς Κλινική Άσκηση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1626907456752451317
item